back to top
2024. szeptember 19. 20:39

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSMolnár Martin újra abszolút dobogón, Knockhillben az egyik legjobbat is megszorongatta

Molnár Martin újra abszolút dobogón, Knockhillben az egyik legjobbat is megszorongatta

-

Azok után, hogy a legutóbbi fordulóban, Zandvoortban magyar motorsport-történeti sikert ért el azzal, hogy először állhatott az összetett értékelés dobogójára egy futam után, Molnár Martin a brit Forma–4-es bajnokság 7. versenyhétvégéjén ismét harmadik helynek örülhetett.

Ezen a hétvégén a skóciai Knockhillben csap össze a brit Forma–4 mezőnye, Molnár Martin pedig azok után, hogy Zandvoortban megszerezte Magyarország első dobogóját FIA F4-es bajnokságban, ismét harmadik helyen végzett. A 15 esztendős sportoló már az időmérőn is remek tempót autózott és eddigi legjobb eredményét elérve a 3. rajtkockába kvalifikált.

Mindez annak tükrében nagy szó, hogy a szezon eddigi részében a száraz pályás tempó volt a leginkább javítandó terület, Martin pedig nem a körülmények szerencsés összejátszásának köszönhette a remek eredményt, hanem tényleg ott volt a helye az élmezőnyben.

„A sikánban beljebb húzták a gumibójákat, ami megzavarta a mezőnyt, így kapásból hárman is kicsúsztak, három piros zászlós megszakítás eredményezve. Martin eközben nem tudott tiszta kört menni, mert ezen a hétvégén a Virtuosi pilótái hajthatnak ki utolsóként a bokszutcából, így 12 perccel a vége előtt még nem volt igazán jó mért köre – idézet fel az időmérő eseményeit Kiss Pál Tamás, a MOTAM operatív vezetője, egyben Martin coach-a és mentora. – De ezután Martin begyújtotta a rakétákat, és kívülről is látható módon annyira magabiztosan és látványosan vezetett. Betartotta a szabadedzések alapján megbeszélt stratégiát, hogy bizonyos kanyarokban miként tud gyorsabb lenni, a legjobb érzés pedig az volt, hogy mennyire magabiztosan volt ott az élmezőnyben. A hatodik helynél hátrébb sosem csúszott, végül pedig nagyon jó kört sikerült összeraknia, de a második legjobb köre is a harmadik helyre volt elég. Ez hatalmas elégtétel, mert egész évben azzal küzdöttünk, hogy száraz körülmények között nem tudtunk erőből odaérni a legjobb hatba, most viszont egyenesen a legjobb háromba kerültünk.”

Persze nem sokat ér a jó időmérős teljesítmény, ha a versenyen nem követi hasonló, Martin viszont a hétvége eddigi egyetlen versenyén is magabiztosan, és ami ebben a sportágban a legfontosabb, gyorsan haladva tette a dolgát. Az első rajtnál ugyan elveszítette az első szárnyát, amikor megpróbálta kifékezni Reza Seewooruthunt, baleset miatt fél kör után piros zászlóval félbeszakították a küzdelmet, így a második rajtot is az időmérőn elért sorrend alapján várhatták a pilóták.

A második startnál a szintén újonc Rowan Campbell-Pilling kiugrott, ezért hiába vette át a vezetést, már ekkor biztosra lehetett venni, hogy büntetést kap. Még a futam alatt jött is a döntés: 10 másodpercet hozzáadnak az Argenti Motorsport pilótájának idejéhez, amivel ő kiírta magát a küzdelemből. Martin természetesen tisztában volt vele, hogy hiába halad a 4. helyen – a rajtnál kissé beragadt, így az összetett második helyén álló Alex Ninovic megelőzte –, valójában a 3. pozíció az övé, sőt, amennyiben elkapja Ninovicot, a második hellyel eddigi legjobbját érheti el.

Támadni egyszer volt lehetősége a másodéves, azaz nála jóval tapasztaltabb pilótát, aki azonban kivédekezte ezt, és mire Martin ismét támadási pozícióba került volna, letelt a versenyidő, de a Virtuosi Racing magyarjának tempója és újabb harmadik helye így is rendkívül pozitív fejlemény.

„Ami a második rajtot illeti, ezek a kuplungok nem arra vannak tervezve, hogy többször egymás után elrajtoljunk velük, kicsit ezért beragadtam, de így sem rajtoltam rosszul, mert csak a Ninovic ment el mellettem. Gyorsabb voltam nála, de nem sikerült megelőznöm, mert közben engem is támadtak, így hátrafelé is figyelnem kellett. Nagyon közel kerültünk, az utolsó kanyarban próbáltam megelőzni, azt jól kivédekezte, úgyhogy nem tudtam neki beszúrni, aztán mire ismét támadási közelségbe kerülhettem volna, véget ért a verseny” – összegzett az újoncok értékelésében fölényes győzelmet arató – a második legjobb újonc a büntetése miatt 8. helyre visszaeső Campbell-Pilling lett – magyar pilóta.

Molnár Martin, Virtuosi Racing, Knockhill
Fotó: Jakob Ebrey Photography

„Megbeszéltük, hogy nincs elvárás, újonc, amennyire tud, végezzen elöl, tanuljon belőle, és mindenek előtt élvezze a versenyt és legyen felszabadult. Ezt abszolút hozta is. Az első két körben szerintem az adrenalinlöket és a beállítás miatt kicsit csúszkált és nehezebben melegítette fel az abroncsokat, ekkor a mögötte haladó Reza Seewooruthun kicsit szorongatta, de aztán nagyon szépen felvette a ritmust, és a 3. körtől kezdve folyamatosan a 2.-3. leggyorsabb pilóta volt a pályán. Abszolút gyorsabb volt mint az előtte autózó Alex Ninovic, akit utol is ért, de nyilván másodéves, az összetett második helyén álló versenyzőről van szó, akit nem lehet csak úgy megenni” – értékelte Martin teljesítményét Kiss Pál Tamás, majd elárulta, mi az, amit a legnagyobb pozitívumnak tart a mai napból.

„A Seewooruthun elleni védekezés után magabiztosan beállt az időmérős körökre, folyamatosan lopta a távolságot, és ha van még 2-3 köre, szerintem elkapta volna Ninovicot. A legnagyobb pozitívum számomra az egész futamból az a magabiztosság, amit láttam Martinon. Zandvoort óta megkönnyebbülést is érzek rajta; már elhiszi, hogy ide való, az élmezőnyben a helye, és tudja azt a tempót, ami az abszolút dobogóhoz kell, és egy Ninovictól sem kell tartania. És itt megvolt az a váltás, amit Zandvoortban picit hiányoltam, hogy a védekezésből mennyi idő alatt tud visszaállni időmérős körökre és tud átkapcsolni mentálisan. Itt fél kör elég volt hozzá, úgyhogy látszik a fejlődés, és nagyon jó, hogy ezt egyik versenyről a másikra meg tudja valósítani. Nagyon elégedett vagyok vele.”

Folytatás holnap a második és harmadik futammal – előbbit magyar idő szerint 11:55-től, utóbbit 16:55-től rendezik.

Friss