back to top
2024. szeptember 20. 01:35

KezdőlapRXA Kymiringen tér vissza az FIA Ralikrossz-világbajnokság Finnországba

A Kymiringen tér vissza az FIA Ralikrossz-világbajnokság Finnországba

-

Az FIA Ralikrossz-világbajnokság (World RX) állandó otthonra lel Finnországban, ahol 2025-től a Kymring fogadja a világ legjobb ralikrosszversenyzőit.

Az autó-motorsportok terén működő vállalkozásokból álló TRP Hungary vezetésével az idei év elején egy befektetői csoport megvásárolta a finnországi Kymiring versenypályát. Az új tulajdonosok célja, hogy nemzetközi hírű motorsport-központtá fejlesszék a létesítményt, ennek első mérföldköve pedig most megvalósul, hiszen 2025-től a Kymiring rendezheti meg az FIA Ralikrossz-világbajnokság (World RX) finnországi fordulóját. Az első verseny jövő júniusban lesz.

Nicklas Grönholm
Fotó: Kymiring

A 2025-től kezdődően 3+2 évre szóló szerződés megkötésével a világ legjobb ralikrossz-versenyzői látogatnak majd el a Kymiringre, köztük a kétszeres ralivilágbajnok Marcus Grönholm fia, Niclas Grönholm. A ralikrossz-világbajnokság egyetlen finn indulójaként Niclas a CE Dealer Team supported by Volvo Construction Equipment pilótája, amely az FIA Ralikrossz-világbajnokság (World RX) hivatalos partnereként a pályán zajló tevékenységeket támogatja elektromos gépeivel, így a Kymiring ralikrossz-pályájának építésében is fontos szerepet vállal. Grönholm mellett várhatóan itt lesz a hatszoros világbajnok Johan Kristoffersson és a 2019-es győztes Timmy Hansen is, miközben az Európa-bajnokság mezőnye is tiszteletét teszi, benne több ismert és sikeres magyar pilótával, mint például a friss Eb-bronzérmes Benyó Máté.

Kymiring WRX

A versenyből pedig nemcsak a finn drukkerek profitálnak, egy elkészült hatáselemzés szerint a Kymiringen rendezett ralikrossz-világbajnoki futam 3,07 millió eurós közvetlen gazdasági hatást gyakorol majd, ezen felül pedig a helyi gazdaság, az idegenforgalom és a vendéglátóipar további fellendülését is elősegítheti. A verseny emellett remek lehetőséget nyújt a helyi városok és vállalatok bemutatására a nemzetközi közösségnek.
Abban, hogy a világ legjobb ralikrossz-versenyzői ellátogathassanak a Kymiringre, fontos szerepet játszik az AKK Motorsport, amely a kezdetektől fogva támogatóan és együttműködően állt a projekthez, és amellyel a Kymiring a verseny szervezése és lebonyolítása kapcsán is szoros együttműködésben dolgozik.

Őry Kornél, a Kymiring ügyvezető igazgatója:

„A hosszú távú víziónk, hogy Észak-Európa és a Baltikum egyik meghatározó sport- és szórakoztatóipari központját hozzuk létre a területen, az FIA Ralikrossz-világbajnokság pedig fontos szerepet tölt be ebben. Kiemelten fontos számunkra a fenntarthatóság és a környezetvédelem, ezért a World RX megnyerésének szimbolikus jelentősége is van. Az első nemzetközi rendezvényünkön a fenntarthatóságé lesz főszerep, hiszen a vb-mezőnyben az idei szezontól tisztán elektromos autók versenyeznek fenntartható üzemanyaggal hajtott, belső égésű motoros autókkal. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Technológiák Csatája jövőre a Kymringre is ellátogat.”

Arne Dirks, az FIA Ralikrossz-világbajnokság ügyvezető igazgatója:

„Finnországnak világhírű a motorsport-kultúrája és kifejezetten büszke történelemmel rendelkezik a mi sportágunkban, ami még nagyobb jelentőséget ad annak, hogy 2020 óta először térünk vissza ide. Ugyanannyira fontos, hogy olyan partnerünkkel tesszük ezt, akit jól ismerünk, és teljesen biztosak vagyunk benne, hogy látványos új helyszínt hoz a naptárunkba.”

Nicklas Grönholm, a World RX mezőnyének egyetlen finn versenyzője:

„Igazán örülök, hogy lesz egy hazai versenyem Finnországban, és hogy az FIA World RX visszatér az országunkba. Hatalmas a motorsport iránti érdeklődés Finnországban, a World RX népszerűsége pedig folyamatosan növekszik, amit ez a verseny természetesen csak fokozni fog. Az alapján, amit láttam, a Kymiringen elvégzett változtatások nagyon izgalmasnak tűnnek, és már alig várom, hogy 2025-ben ott versenyezzek.”

Nicklas Grönholm
Fotó: Kymiring

 

Friss