back to top
2024. szeptember 30. 15:36

KezdőlapWRCNeuville növelte az előnyét Ogier előtt, a Toyota felzárkózott

Neuville növelte az előnyét Ogier előtt, a Toyota felzárkózott

-

A vasárnap véget érő Chile Rallyn Thierry Neuville nagyot lépett pályafutása első világbajnoki címe felé, a gyártók versenyében a Toyota eltüntette a hátránya több mint felét.

Végig higgadtan és okosan versenyzett a világbajnoki éllovas Thierry Neuville a Chile Rallyn, ennek pedig meg is lett az eredménye. Összesen 15 pontot gyűjtött, a második helyen álló Ott Tänak mindössze 5 pontot hozott rajta, a harmadik helyen álló Sébastien Ogier pedig hiába hozta ki a maximumot a vasárnapból, a szombati kiállása miatt 3 ponttal távolabb került Neuville-től, mint ahol a hétvége előtt állt.

Neuville előnye két versennyel a vége előtt 29 pont Tänak és 41 pont Ogier előtt, nem véletlenül mondta az Ogier, hogy véget ért a kilencedik világbajnoki címéért folytatott csata (ami eredetileg nem is volt tervben, de menet közben ő lett a Toyota legnagyobb esélye). A hátralévő két futamon 60 pontot lehet szerezni, matemtikailag tehát még akár a negyedik helyen, Neuville mögött 46 pontos lemaradással álló Elfyn Evans is győzhet.

Viszont az egész évben kiegyensúlyozottan teljesítő és az előnyét Chilében végtelenül profin menedzselő Neuville aligha nullázik az év utolsó két versenyén (egyen egyébként még akár nullázhatna is, Tänak tökéletes hétvégével is csak egyetlen ponttal kerülne elé). És azt se feledjük, hogy a szezon murvás részének vége, az év utolsó két versenyét a Neuville szívének oly kedves aszfalton rendezik meg.

Szóval, meglehetősen valószínű, hogy Neuville megszerzi pályafutása első világbajnoki címét, és még az is előfordulhat, hogy a továbbra is jelentős előnye birtokában erre nem is kell a szezon utolsó versenyéig várnia. A 36 éves belga pilóta már az október 17–20-án esedékes Közép-Európa Rallyn világbajnok lehet.

A gyártók világbajnoksága viszont nem hogy eldőlt volna, hanem szorosabb lett, mint eddig volt. A Toyota az Akropolisz Rally fiaskója után összeszedte magát, az autói szemlátomást jobban mentek a Hyundainál Chilében, ráadásul a Hyundai harmadik autója nem ért célba, Esapekka Lappi másodszor nem úszta meg, hogy elhagyta az autója elejét, és a power stage előtt kiesett.

A Hyundai előnye 35 pont volt a Chile Rally előtt, ennek a Toyota több mint a felét ledolgozta, már csak 17 ponttal vezet a Hyundai, ami nyilván még mindig előny, de a hátralévő két versenyen bőven behozható.

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
Pilóták: 1. Thierry Neuville (belga, Hyundai), 207 pont. 2. Ott Tänak (észt, Hyundai), 178. 3. Sébastien Ogier (francia, Toyota), 166. 4. Elfyn Evans (brit, Toyota), 161. 5. Adrien Fourmaux (francia, M-Sport), 140. 6. Kalle Rovanperä (finn, Toyota), 114. 7. Takamoto Katsuta (japén, Toyota), 80. 8. Dani Sordo (spanyol, Hyundai), 44. 9. Sami Pajari (finn, Toyota), 41. 10. Esapekka Lappi (finn, Hyundai), 33
Gyártók: 1. Hyundai 482, 2. Toyota 465, 3. M-Sport 245

A részletes állás itt olvasható.

Friss