back to top
2024. szeptember 30. 21:18

KezdőlapWRCVisszavonult Janne Ferm, Esapekka Lappi navigátora

Visszavonult Janne Ferm, Esapekka Lappi navigátora

-

A Chile Rally volt az utolsó WRC-verseny Janne Ferm pályafutásában, Esapekka Lappi navigátora bejelentette a visszavonulását.

Esapekka Lappi sorsa egyelőre nem dől el a WRC-ben, azonban az biztos, hogy ha folytatja is, új társ után kell néznie, mert navigátora, Janne Ferm a Chile Rally után bejelentette a visszavonulását. Ferm már tavaly is be akarta fejezni, Lappi azonban rábeszélte egy utolsó (rész)szezonra. Sajnos a páros az utolsó közös versenyén nem látta meg a célt, a Hyundai műszaki hibája miatt a power stage előtt kénytelenek voltak kiállni.

„Arra gondoltam, hogy csak kilépek, és nem lesz nagy ügy – mondta Ferm a DirtFish-nek. – Ehhez képest a ralicsalád tagjai ölelgettek, éljeneztek, meg minden, szóval érzelmes nap volt. Nagy utazás volt, hullámvölgyekkel és hullámhegyekkel. Ki lehet emelni a két futamgyőzelmünket, de a lényeg, hogy mennyi mindenkivel kerültünk kapcsolatba, és milyen nagyszerű ember mellett versenyeztem. Megtiszteltetés volt számomra, hogy ott lehettem vele, támogatott engem, és bizonyos értelemben én is támogattam őt. Szívből köszönöm neki.”

Janne Ferm
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Esapekka Lappi is hálás volt az együtt töltött évekért, és biztos benne, hogy még versenyeznek együtt.

„Mindenekelőtt meg kell köszönnöm neki ezeket az éveket – mondta Lappi. – Tizenöt szezont töltöttünk együtt, újonc voltam, amikor elkezdtük, mindketten azok voltunk. Hosszú évekig másztunk felfelé a hegyre, hogy profik legyünk, és most ez az út véget ér. Biztos vagyok benne, hogy még összeülünk, de csak örömautózásra, nem profi szinten. Csak pozitívumokat tudok mondani, és nagyon hálás vagyok neki ezért. Ő volt a szervizpark leghangosabb tagja, ha nem tudod, hol van, de hallod a nevetését, akkor tudod, hogy jelen van valahol a közelben. És még csak nem is kell a közelben lennie, mert messziről is hallod. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak hiányozni fognak a viccei, a humorérzéke”.

Ferm legközelebb a Rallylegenden ül autóba, Heikki Kovalainennek diktálja az itinert. A népszerű versenyt október 10. és 13. között rendezik meg San Marinóban.

Friss