back to top
2024. október 07. 12:22

KezdőlapWRCSesks még nem tudja, hogy mit hoz neki a jövő

Sesks még nem tudja, hogy mit hoz neki a jövő

-

Martins Sesks idei harmadik versenyét teljesítette Ralllky1-es autóval a Chile Rallyn, ami után azonban nem tudja, hogy mi fog vele történni 2025-ben. 

Martins Sesks eredetileg az idei évet még az MRF csapatával tervezte a Rally Európa-bajnokságon, ahol a veszprémi Rally Hungaryn, a Kanári-szigetek Rallyn, majd a svéd Skandináv Rallyn is versenyzett. Év közben azonban érkezett egy lehetőség, hogy a WRC Promóter segítségével az M-Sport Rally1-es Ford Pumájával versenyezhet, így véget ért az ERC-szezonja. A 24 éves versenyző végül a Lengyel Rallyn hibrid rendszer nélküli, majd a Lett Rallyn teljes értékű Rally1-es autóval indulhatott, és azonnal meggyőző teljesítményt tudott nyújtani. Pumával első versenyén az ötödik helyen ért célba, majd hazai futamán hetedik lett műszaki hiba miatt, és közben első szakaszgyőzelmeit is megszerezte. 

Sesks később a Chile Rallyn kapott még lehetőséget, ahol szintén hibrid rendszer nélküli autóval indulhatott, ez a hátrány pedig már az első szakaszokon megmutatkozott a többi Rally1-es autót vezető versenyzővel szemben. A lett versenyző végül péntek délelőtt hibázott, partoldalnak csúszott, ami következtében kettős defektet szedett össze, így kiállni kényszerült, aminek köszönhetően megnyerte a szombati takarítás lehetőségét. Így azonban nagyobb tét nélkül tanulhatta az autót és a chilei pályákat. Vasárnap pedig hátsó szárny nélkül is célba tudott érni a Power Stage-en, miután az előző szakaszon egy egyenes részen az elem letört. 

Sesks teljesítménye bár sokak számára meggyőző volt, mégsem tudja, hogy mit tartogat számára a jövő. 

“Azt hiszem, ha valaki azt mondta volna év elején, hogy idén három WRC-futamon is indulhatok Rally1-es autóval, valószínűleg nem hittem volna el – mondta Martins Sesks a Motorsport.com oldalnak. – Hihetetlen dolog volt eljönni Dél-Amerikába, és egy Rally1-es autóval versenyezni. Már az első két verseny is nagy kihívás volt ezt az autót vezetni, és bár a vezetéssel nem volt probléma, nagy kihívás volt ez a verseny is tanulás szempontjából. Sokat tanultam, amit a jövőben fel tudok használni, és tudom már miként kell megközelíteni egy olyan versenyt, melyet nem ismerek.” 

A lett versenyző számára azonban a jövő még ismeretlen. 

“Tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy mit hoz a jövő. Kész vagyok megragadni minden lehetőséget.” 

Richard Millener, az M-Sport csapatvezetője elégedetten nyilatkozott a fiatal versenyzőről a Chile Rally után. 

“Azt hiszem, Chile nem egészen úgy sikerült Sesks számára, ahogy eredetileg tervezte – mondta Millener. – Egy kis hiba nagyon sokba került számára pénteken, majd egy nagyon nehéz záró szakaszt kellett teljesítenie hátsó szárny nélkül. Azt gondolom azonban, hogy így is nagyon jó teljesítményt nyújtott és sok tapasztalatot szereztek, amit fel tudnak használni annak érdekében, hogy több lehetőséget kapjanak a WRC-ben, ez is volt a cél, hogy Chilében lehetőséget adtunk nekik.” 

Friss