back to top
2024. október 16. 12:23

KezdőlapWRCSzokatlan helyszínen rendezik meg a Svéd Rally shakedownját

Szokatlan helyszínen rendezik meg a Svéd Rally shakedownját

-

Meglepő módon a Svéd Rally központjának helyet adó Umea folyóparti sétányán melegítenek be a versenyzők jövő februárban.

Nem jó a raliversenyzőknek, nem jó a helyi lakosoknak, mégis megrendezik, mi az? A jövő évi Svéd Rally shakedown szakasza, amit rendhagyó módon a verseny központjának negyedik éve heyet adó Umeán belül rendeznek meg, méghozzá a folyóparti sétányon.

Idelis esetben a shakedownnak hasonlítania kellene a tényleges gyorsasági szakaszokra, de az Ume folyó melleti szakaszon ez nyilvánalóan nincs így – még akkor sem, ha a szervezők szerint a shakedown során használt utak jól tükrözik a gyorsokat. Nehéz elképzelni, hogy az egész versenyt olyan keskeny utakon rendezik meg, mint amilyen a sétány…

A szervezők szerint nem csupán a nézők miatt döntöttek így, bár szerepet játszott a helyszín kijelölésében, hogy Umea belvárosából gyalog is megközelíthető az esemény. A döntés egyébként nyílt ellenállást váltott ki a helyi lakosok körében, ettől függetlenül nem változtatnak rajta.

A jövő évi Svéd Rally 18 szakaszból áll, a versenyzők összesen 301 kilométert tesznek meg. Umea négy nézőbarát szakasznak ad otthont, köztük két rövid, 5 km-es és két hosszabb, 10 km-es gyorssal, a power stage-et is a városban rendezik meg. Az útvonalat frissítették a tavalyihoz képest, a pénteki Brattby, Norrby és Floda szakaszok helyett a Bygdsiljum, Andersvattnet és Bäck szakaszok kerültek a programba, a szombati nap egy új szakasszal, Kolksele-vel egészül ki.

A Svéd Rallyt a tervek szerint február 13–16-án rendezik meg. Tavaly Esapekka Lappi győzött, Elfyn Evans és Adrien Fourmaux előtt.

Friss