back to top
2024. október 16. 13:27

KezdőlapWRCHogyan lehet világbajnok Thierry Neuville a Közép-Európa Rallyn?

Hogyan lehet világbajnok Thierry Neuville a Közép-Európa Rallyn?

-

Thierry Neuville-nek saját magán kívül csak három versenyzőre kell figyelnie a hét végi Közép-Európa Rallyn a világbajnoki cím megszerzéséhez.

Az első Közép-Európa Rallyn bajnokavatás történt, hiszen tavaly Kalle Rovanperä a második helyezésével megszerezte pályafutása második világbajnoki címét. A második versenyen, most vasárnap ugyancsak lehetséges a bajnokavatás, ugyanis Thierry Neuville 29 pontos előnnyel érkezik a szezon utolsó előtti futamára. Tavaly egyébként ő győzött a három országot érintő versenyen…

A világbajnokságot Neuville vezeti 29 ponttal csapattársa, a 37. születésnapját ezen a napon ünneplő Ott Tänak előtt, majd jócskán lemaradva követi a Toyota két pilótája. Sébastien Ogier hátránya 41 pont, Elfyn Evans lemaradása 46 pont, vagyis nekik már tényleg csak matematikai esélyük maradt a világbajnoki cím megszerzésére. Közép-Európában és Japánban is legfeljebb 30-30 pontot lehet még gyűjteni.

A képlet viszonylag egyszerű abból a szempontból, hogy ha Neuville két ponttal többet szerez, mint Tänak, valamint nem bukik tíznél többet Ogier-hez és tizenötnél többet Evanshoz képest, akkor már most megszerzi pályafutása első világbajnoki címét. Ha valamelyik feltétel nem valósul meg, akkor várnia kell a szezonzáró Japán Rally utolsó napjáig.

Viszont az idei pontrendszer miatt gyakorlatilag végtelen számú lehetőség van arra, hogyan alakul a világbajnoki csata a Közép-Európa Rallyn. Lehet, hogy már szombaton eldől a világbajnoki cím, előfordulhat, hogy a belga pilóta vasárnap kerül győztes pozícióba, és az is lehet, hogy meg kell nyomnia a power stage-et ahhoz, hogy ünnepelhessen.

Az ismétlés soem árt: a versenyzők már szombaton pontokat kapnak (az első tíz helyezett, 18, 15, 13, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1 leosztásban), majd vasárnap további pontokért szállnak harcba (a legjobb hét kap pontot, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 bontásban), a power stage-en pedig szokás szerint az öt leggyorsabb szerez pontot (5, 4, 3, 2, 1). A három országot érinítő Közép-Európa Rallyt október 17–20-án rendezik meg.

Friss