2024. április 28. 09:51

KezdőlapWRCKözép-Európa Rally: Rovanpera és Halttunen a második vb címet, Neuville az új...

Közép-Európa Rally: Rovanpera és Halttunen a második vb címet, Neuville az új versenyt nyerte

-

Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen a Közép-Európa Rallyn bebiztosította második világbajnoki címét, miután Elfyn Evans szombaton kicsúszott, így a finn toyotás kettős átengedte a győzelmet Thierry Neuville-nek, Rovanpera pedig a második helyen ért célba.

A WRC új versenye, ami az első három országban, Németországban, Csehországban és Ausztriában, rendezett futama volt, csütörtökön Thierry Neuville és Ott Tanak csatájával indult. A 2019-es világbajnok észt fordos megnyerte az első szuperspeciált, majd a másodikat jövő évi belga csapattársa, így Neuville vezetett a nap végén Tanak előtt.

Péntekre azonban eső érkezett, és a nedves körülmények között az elsőként induló Kalle Rovanpera érezte otthon leginkább magát, így a napot kényelmes előnnyel zárta az élen, Thierry Neuville 36.4, míg Elfyn Evans 47.2 másodperc hátránnyal követte.

Ahhoz azonban, hogy Evans életben tartsa világbajnoki esélyeit a Japán Rallyra is, mindenképp Rovanpera előtt kellett volna zárnia.

A pénteki nap legnagyobb drámáját Esapekka Lappi okozta, aki az esős szakaszon balesetet szenvedett és csaknem elütötte a rossz helyen álló nézőket.

A vb címért folytatott csata pedig szombaton a harmadik szakaszon fordult még inkább Rovanpera oldalára, amikor Evans kicsúszott és egy épületnek ütközve kitört a Yaris felfüggesztése és nem tudta aznap folytatni a versenyt.

Kalle Rovanpera bár hibázott a szombati második szakaszon és kicsúszása után közel került hozzá Neuville, az autó nem sérült. A nap harmadik szakaszán való rajt előtt pár másodperccel értesült Evans kicsúszásáról, és mivel innentől kezdve egy feladata maradt, biztonságosan teljesíteni a versenyből hátralévő szakaszokat, ahhoz, hogy világbajnok legyen idén is, átengedte az első helyet Neuville-nek.

A belga versenyző végül csupán kevés kockázatot vállalva végül megnyerte a Közép-Európa Rallyt, míg Kalle Rovanpera számára a második hely is elég volt ahhoz, hogy megszerezze 2022 után második vb címét is.

A verseny harmadik helyén Ott Tanak zárt, míg a pénteken defektet szerző Sébastien Ogier lett a negyedik. Tanak és Pierre-Louis Loubet Fordja is elromlott, illetve megsérült vasárnap, azonban az észt versenyző így is megtartotta a dobogós helyezést.

A világbajnoki címet tehát megszerezte Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen, így már kétszeres világbajnokok, azonban a második helyért még nagy csata várható a szezonzárón, hiszen Evans csupán 7 ponttal előzi meg Thierry Neuville-t.

A gyártók között már Chilében eldőlt, hogy a Toyota sorozatban harmadszor világbajnok a Hyundai és az M-Sport előtt.

A szezonzáró Japán Rallyt november 16-19. között rendezik.

Közép-Európa Rally, nem hivatalos végeredmény

Friss