back to top
2024. október 17. 21:21

KezdőlapWRCHúsz éve ezen a napon lett először világbajnok Sébastien Loeb

Húsz éve ezen a napon lett először világbajnok Sébastien Loeb

-

Sébastien Loeb páratlan sorozata húsz évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött el a Korzika Rallyn.

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött el a rali-világbajnokság elképesztő sorozata, Sébastien Loeb az első világbajnoki címét nyerte meg az összesen kilenc közül. Az első teljes WRC-szezonjában, 2003-ban három futamon győzött, végül pedig mindössze egyetlen ponttal maradt el Petter Solbergtől, egy évvel később viszont már két versennyel a vége előtt, a Korzika Rallyn bebiztosította a világbajnoki címét.

Loeb parádésan kezdte az évet, hiszen Monte-Carlóban és Svédországban is győzött. Mexikóban ugyan kiesett, és Új-Zélandon is „csak” negyedik lett, ezt követően viszont a világbajnoki cím bebiztosításáig mindössze a Finn Rallyn csúszott le az első két hely valamelyikéről (Finnországban is negyedik lett).

Solberg ugyanannyi versenyt nyert meg a Korzika Rallyig, mint Loeb (szám szerint ötöt), viszont többször esett ki (háromszor), és többször csúszott le a dobogóról (három a kettő ellenében), így Loeb Franciaországban már világbajnok lehetett, és élt is a lehetőséggel. Másodikként zárt Märkko Martin mögött, míg Solberg ötödik lett, ezzel pedig eldőlt a világbajnoki cím sorsa.

A hátralévő két versenyből Loeb Spanyolországban kiesett, a szezonzáró Ausztrál Rallyt viszont megnyerte, így stílszerűen búcsúzott a 2004-es évtől. Solberg Spanyországban ötödik lett, Ausztráliában pedig nem ért célba.

Akkor még senki sem gondolta, hogy Loeb sorozatban kilencszer győz, és 2012-ig bezárólag senki másnak nem adja át a világbajnoki címet. A mai napig számos rekordot tart, övé a legtöbb futamgyőzelem, a legtöbb dobogós helyezés és a legtöbb szakaszgyőzelem. A kilenc világbajnoki címe is rekord, amely nem hogy megdönthetetlennek, megközelíthetetlennek is tűnt, amíg nem kezdett el nyerni egy másik Sébastien, a WRC-ben még mindig aktív és nyolcszoros győztes Ogier.

Friss