back to top
2024. október 17. 21:25

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSTöbb mint egy trófea – Molnár Martin elsőként kapta meg a Jake...

Több mint egy trófea – Molnár Martin elsőként kapta meg a Jake Cook Emlékdíjat

-

Miután megnyerte az újoncok bajnoki címét a brit Forma–4-ben, Molnár Martin újabb díjjal lett gazdagabb, ami bizonyos szempontból még nagyobb elismerés is, mint az elsőévesek pontversenyében aratott győzelem.

Első alkalommal adták át ugyanis a tragikusan fiatalon, mindössze 30 évesen elhunyt korábbi autóversenyzőről, Jake Cookról elnevezett Jake Cook Emlékdíjat, amelyet a Forma–4-es csapatvezetők szavazatai alapján (saját pilótájára senki sem szavazhat) Martin kapott meg. Az elismerést annak a versenyzőnek ítélik oda, aki a szezon során nagy fejlődést mutatott, elszántan nézett szembe a nehézségekkel, és mind a pályán, mind azon kívül tisztelettel viszonyult a riválisaihoz. A csapatvezetők úgy vélték, hogy a 2024-es szezonban Molnár Martin az a pilóta, aki a leginkább megérdemli ezt a díjat.

Molnár Martin, Silverstone, Virtuosi Racing
Molnár Martin a csapatvezetőkre is nagy hatást gyakorolt / Fotó: Jakob Ebrey Photography

A brit F4-es paddockban jól ismert Jake Cook 2023 novemberében hunyt el. Pályafutása során versenyzett a Ginetta Juniors-ban, a Formula Fordban és a Formula Renault-ban, 2010-ben pedig ő kapta meg elsőként a brit motorsport-szövetség fiatal pilótáknak alapított éves díját. Utolsó éveiben Jake coach-ként segítette a fiatalokat, köztük olyanokat is, aki ott vannak a jelenlegi brit F4-es mezőnyben.

Halála után özvegye, Eve Lake-Grange, aki egyben a brit F4-es bajnokság menedzsere, létrehozta az emlékdíjat azért, hogy Jake emléke és neve fennmaradjon a motorsportban. „Örömmel tölt el, hogy átadhatom ezt a Jake nevét viselő és emlékét őrző díjat Martinnak – idézi Eve-t a brit F4 hivatalos honlapja. – Nagyon megérdemelte, és hálás vagyok, hogy a jellemvonásai a brit F4 tapasztalt csapatvezetőinek figyelmét sem kerülték el. A díj létrehozását arra is szerettem volna használni, hogy felhívjam a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A családomban az elmúlt évben jelen volt ez, és nemcsak Jake-en keresztül, hanem a történtek következményeként az idei év korábbi részében nekem is szükségem volt egy kis időre, hogy kezeljenek. Nem szégyellem ezeket a küszködéseket, és mindenkit bátorítok arra, hogy beszéljen és emlékezzen arra, hogy nincs baj azzal, ha nem vagy jól.”

„Jake emlékdíja nem csupán egy trófea, miközben a győztes 500 fontos csekket kap, amihez a családunk további 500 fontot tesz hozzá a Mind Charity-nek (egy mentálhigiénés jótékonysági szervezet Angliában és Walesben – a szerk.). Ez a szervezet nagyon közel áll a szívemhez. Keményen dolgoznak azon, hogy biztosítsák, minden mentális problémában szenvedő ember megkapja azt a támogatást és tiszteletet, amit megérdemel. Jake sok minden volt a számunkra. Férj, apa, fiú, és egyben autóversenyző. Örömmel tölt el, hogy Martint a paddock legtapasztaltabb emberei ismerik el, és ráirányították a figyelmet, mint olyan pilótára, akire oda kell figyelni a jövőben.”

Berepült az erdőbe Molnár Martin egyik riválisa a brit F4 szezonzáróján (videóval)

Friss