back to top
2024. október 19. 06:34

KezdőlapF1Verstappen a végén villant és megszerezte a pole-t az austini sprintre

Verstappen a végén villant és megszerezte a pole-t az austini sprintre

-

Max Verstappen az utolsó pillanatban csente el az USA Nagydíj sprintjének pole pozícióját George Russelltől. A harmadik helyet Charles Leclerc szerezte meg, míg Lewis Hamilton csak a 7., Sergio Pérez pedig csak a 11. helyen végzett.

Az egyetlen szabadedzés után rögtön a sprintidőmérővel folytatódott az USA Nagydíj. A szabályok értelmében a pilóták az első szakaszra egy szett közepes keveréket kaptak, amivel a 12 perces visszaszámlálás elindulása után jó néhányan rögtön megkezdték a körözést. Hét perc elteltével Hamilton, Leclerc, Norris, Sainz, Russell, Magnussen, Alonso, Stroll, Cunoda, Verstappen, Lawson, Gasly, Piastri, Albon, Colapinto, Ocon, Hülkenberg, Bottas, Csou, Pérez sorrend alakult ki, majd így vágott neki a mezőny a hajrának.

Két és fél perccel a vége előtt Verstappen 68 ezredre megközelítette Hamiltont és feljött a 3. helyre, miközben Pérez több mint 4 tizedet kapott tőle és csak a 7. pozícióba ugrott fel. Az utolsó percre fordulva csak Oscar Piastri volt veszélyben a topcsapatok versenyzői közül, és rövid ideig a 15. helyre csúszott vissza, ám végül javított és bejött Pérez elé. Rögtön ezután Alex Albon kis híján idő előtt véget vetett a körözésnek, mivel az utolsó előtti kanyarban hatalmas megforgást mutatott be, de a 360 fokos piruett után menetirányba állt és továbbment.

Ekkor úgy tűnt, hogy dráma nélkül ér véget az SQ1, de nem így lett, Piastri ugyanis az utolsó előtti kanyarban elkövetett pályaelhagyás miatt elveszítette az utolsó mért körét, aminek következtében visszacsúszott a 16. helyre és kiesett. Mögötte Ocon, Albon, Bottas és Csou volt a búcsúzók további sorrendje, míg az élen Leclerc zárt 1:33.647-tel. Őt Hamilton, Verstappen, Norris, Sainz és Russell követte az első hatban, Pérez 9. lett.

Az SQ1 végeredménye:

SQ2

A második szakaszra mindenki új közepes szettet kapott, a kezdeti roham során pedig Carlos Sainz állt az élre 1:33.274-es idővel Hamilton (1:33.370), Leclerc (1:33.392), Russell (1:33.544) és Norris (1:33.566) előtt. Verstappen kevesebb mint 4 perccel a leintés előtt érkezett, majd 1:33.290-nel a második helyre sorolt be Sainz mögé. A másik Red Bullban Pérez eközben továbbra is csak bottal ütötte csapattársa nyomát, és nem sokkal Verstappen után 1:34.244-et autózott, amivel az addig mért kört elérők közül az utolsó, azaz a 10. helyet foglalta el.

Mivel újabb körre már nem volt ideje, és Cunoda Júki nem sokkal ezután megelőzte, Pérez a 11. helyen kiesett. Hasonlóan járt a két Aston Martin, valamint Liam Lawson és Pierre Gasly is, Fernando Alonso ráadásul a 12. helyét sem tarthatta meg, mivel az utolsó előtti kanyar kiszélesítése miatt bukta az utolsó körét, így csak a 14. rajtkockát szerezte meg a sprintre. Azért nem a 15.-et, mert Liam Lawson legjobb idejét is törölték, így ő lett az utolsó, sőt, Lance Strollét is, a kanadai ugyanakkor nem bukott pozíciót.

A második szakaszt Sainz zárta az élen Verstappen, Hamilton, Leclerc, Russell és Norris előtt, míg ki kell emelni, hogy mindkét Haas továbbment.

Az SQ2 végeredménye:

SQ3

A harmadik szakaszra előkerültek a lágy gumik, az első mért kört pedig Russell teljesítette rajtuk és 1:32.845-ös idejével több mint fél másodpercet adott a mögötte érkező csapattársának. Hamilton elég nagyot hibázott a 12-es kanyarban, majd azt mondta a rádióban, hogy „Gyerünk srácok, ez nem volt jó”.

A többiek némileg később érkeztek, Russell idejével azonban sem a két Ferrari, sem Lando Norris nem tudott mit kezdeni. Ekkor már csak Verstappen volt hátra azok közül, akik eséllyel pályázhattak a pole-re, a második szektorban a holland pedig néhány századdal vezetett is, amiből 12 ezredet megőrzött a célvonalig, így sikerült elcsennie a sprint pole-ját Russelltől, aki a második helyen zárt, míg a harmadik hely Leclerc-é, a negyedik Lando Norrisé lett.

A sprintidőmérő végeredménye:

Friss