back to top
2024. október 20. 07:34

KezdőlapF1Russell közbenjárásával Norris elcsente a pole-t Verstappen elől Austinban

Russell közbenjárásával Norris elcsente a pole-t Verstappen elől Austinban

-

Max Verstappen volt a nagy esélyes, de végül Lando Norrisé lett az USA Nagydíj pole pozíciója, miután George Russell balesete miatt csonka lett az időmérő edzés utolsó szakasza. 

Helyi idő szerint szombaton délután 5 órakor minden visszatért az idény nagy részében megszokott kerékvágásba, és kezdetét vette az USA Nagydíj időmérő edzése. A pénteki sprintidőmérővel ellentétben itt már a Q1-ben és Q2-ben felkerültek a lágy abroncsok, a sprint után pedig mindenki nyomott egy resetet, hiszen lehetett állítani az autókon. Ezt az Aston Martin például nemhogy megtette, hanem jelentős változtatásokat eszközölt, miközben az új fejlesztéseket fent hagyta, míg a Saubernek már azért is versenyt kellett futnia az idővel, hogy elkészüljön Valtteri Bottas sprinten lángra kapó autójának javításával a Q1-re.

Vizsgálták Norrist az austini sprint után, de végül nem kapott büntetést (Frissítve)

Miután az élmezőny minden tagja teljesített egy mért kört, Verstappen állt az élre, de a sorrend nem volt reprezentatívnak mondható, mert a legtöbben használt gumikon kezdtek. Az viszont már mérvadónak bizonyult, hogy 5 és fél perccel a vége előtt a két Ferrari közül csak az egyik (Leclerc) tudta megelőzni az időközben Verstappennél is gyorsabban körbeérő Pierre Gasly-t, Lando Norris pedig közvetlenül ezután csak a 4. helyre lépett fel.

Az első tízben ekkor Leclerc, Gasly, Sainz, Norris, Verstappen, Hülkenberg, Lawson, Piastri, Ocon, Pérez volt a sorrend, Russell és Hamilton pedig a kiesőzónában tanyázott, de aztán mindketten repesztettek egy kört friss lágy gumin. Csakhogy azon csupán Russell katapultálta magát az élmezőnybe, míg Hamilton a 16. időt érte el, végül pedig a 19., azaz utolsó előtti helyre csúszott vissza, és csak Csou Kuan-jüt előzte meg.

Az első helyen a szintén javító Verstappen zárta a Q1-et Leclerc, Lawson, Russell és Gasly előtt, míg a kiesőzónában Albon, Colapinto, Bottas, Hamilton és Csou volt a sorrend. Hamilton körét utólag egyébként törölték a 12-es kanyar kiszélesítése miatt, de ha nem teszik, az sem változtatott volna semmin.

A Q1 végeredménye:

Q2

A második szakasz elején Verstappen és a Ferrarik használt gumikon mentek ki, míg a McLarenek új lágy szettet kaptak, így nem meglepő, hogy az első etap után Lando Norris állt az élen 1:32.851-gyel. Két tizeddel mögötte azonban Verstappen volt a második 5 ezreddel előzve Piastrit, akit Russell, Gasly, Sainz, Pérez, Hülkenberg, Magnussen és Cunoda követett az első tízben. Charles Leclerc csak a 14. helyen szerénykedett, míg az erőforrás-elemek cseréje miatt 60 helyes rajtbüntetést kapó Liam Lawson ebben a szakaszban már nem teljesített mért kört, helyette csapattársát igyekezett szélárnyékkal segíteni a hátsó egyenesben.

A hajrára Lando Norrist kivéve mindenki kijött és az eddig használt gumit nyüstölők is megkapták az új lágy szettjüket. Verstappen érkezett elsőként és 1:32.584-gyel átvette a vezetést, majd Leclerc is körbeért és felugrott a 3. helyre. Ezután Sergio Pérez sorolt be mögé 4.-nek, Sainz pedig még csapattársánál is jobbat ment és átvette a 2. pozíciót.

Pérez mögött Piastri, Russell, Gasly, Alonso és Magnussen jutottak még tovább a Q3-ba, míg Cunoda, Hülkenberg, Ocon, Stroll és Lawson ebben a sorrendben búcsúztak. A Haas német pilótájának kiesése a hétvége eddigi alakulásának fényében meglepetés, ám mivel már az első kanyart elrontotta az utolsó körében, teljességgel érhető.

A Q2 végeredménye:

Q3

A korábbi spórolás eredményeként a harmadik szakaszban már nem kellett gumit spórolnia az élmezőnyből senkinek, így rögtön egymásnak ronthattak a pole pozíció várományosai. Lando Norris jött elsőnek és 1:32.330-cal erős időt futott, amire némi meglepetésre Max Verstappennek sem volt válasza. A holland végül 0,031 másodperccel maradt el a McLarentől és az ideiglenes második helyet szerezte meg, míg Norristól már több mint 3 tizedre Sainz iratkozott fel a 3. pozícióba. Leclerc a 4., Piastri az 5., Russell pedig a 6. helyen állt az első próbálkozások után, Pérez pedig a sor végén szerénykedett, miután törölték a 8. helyre elegendő idejét.

Az utolsó körök során Verstappen már Norris előtt haladt, az első szektorban pedig abszolút legjobb időt repesztett, miközben a McLaren britje nem javított. A holland versenyző pechére ugyanakkor nem ő volt a legelőrébb a mért kört futók közül, amire a 2021-es Monacói Nagydíjhoz hasonlóan ráfázott, George Russell ugyanis eldobta és falba állította a Mercedest az utolsó előtti kanyarban. Így aztán senki nem javított és maradt az első mért körök során kialakult sorrend (az egy szett gumival rendelkező Alonso időközben bejött a 8. helyre Magnussen és Pérez elé), azaz Norrisé lett a pole Verstappen és Sainz előtt.

Az USA Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

Friss