back to top
2024. október 25. 12:34

KezdőlapF1A McLaren megtámadja Norris büntetését, a zöld asztalnál előznék vissza Verstappent

A McLaren megtámadja Norris büntetését, a zöld asztalnál előznék vissza Verstappent

-

A McLaren a zöld asztalnál szerezné vissza Lando Norris USA Nagydíjon büntetés miatt elveszített dobogóját, ugyanis felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az FIA-nál. A csapat ettől azt reméli, hogy visszavonják a Norrisra Max Verstappen pályán kívül megelőzéséért kiszabott időbüntetést. Az ügyet pénteken, a Mexikóvárosi Nagydíj két szabadedzése között tárgyalják.

Az USA Nagydíj nagy vihart kavart döntése volt az a büntetés, amit Norris és Max Verstappen harmadik helyért folyó csatája után a brit pilótára róttak ki a felügyelők. Norris az 52. körben megelőzte Verstappent a 12-es kanyar külső ívén, ám eközben mindkét pilóta a pálya határain kívül fordult el. Norris nem engedte vissza maga elé a hollandot, a McLarennél ugyanis már akkor is azt az álláspontot osztották, hogy a pilóta manővere szabályos volt, ám az utolsó körben mégis érkezett a bejelentés Norris öt másodperces időhozzáadásáról, amivel Verstappen mögé, a 4. helyre csúszott a végeredményben.

A brit már a futam után úgy fogalmazott, szerinte a felügyelők csak „találgatva” osztják a büntetéseket, utalva arra, hogy ugyanezzel az erővel akár Verstappent is kihozhatták volna vétkesként az ő kiszorítása miatt.

Miért büntették meg Norrist, Verstappent pedig nem az USA Nagydíjon?

A McLaren a mexikói csütörtökön benyújtotta a sportfelügyelői ítélettel kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét annak reményében, hogy visszavonják Norris büntetését, aki ezzel utólagosan megkapná a harmadik helyet az austini végeredményben. Ilyen felülvizsgálat akkor indulhat, ha az azt kérelmező csapat jelentős, releváns és új bizonyítékkal tud előállni álláspontja alátámasztására – olyannal, ami a döntéshozás pillanatában még nem állt rendelkezésre. Nem tudni, hogy a McLaren milyen bizonyítékokkal készül, mindenesetre mint arra az Autosport cikke rámutat, egy ilyen lehet Verstappen autójának fedélzeti kamerás felvétele, az incidens pillanatában ugyanis az élőben a hátulnézetet mutatta, az előre néző kamera képei pedig csak a leintés után váltak elérhetővé.

Az Austinban ténykedő felügyelők mexikóvárosi idő szerint pénteken 14:30-kor (közép-európai idő szerint 22:30-kor) videokonferencián tárgyalják meg a McLaren ügyét. Először azt, hogy egyáltalán elég erős-e a csapat által bemutatott bizonyíték, s amennyiben igen, ezt egy második szakasz követi, amelyben a döntés felülvizsgálata zajlik majd. Rendkívül ritka azonban, hogy egy csapatnak sikerül elérnie egy a futam közben kiosztott sportfelügyelői döntés megmásítását. A McLaren tavaly a Kanadai Nagydíjon már sikertelenül próbálkozott Norris egy öt másodperces büntetésének visszavonásával, de a mostanihoz hasonló eset nyomán próbált az akkor Lewis Hamiltont leszorító Verstappenre utólagosan büntetést kicsikarni a Mercedes is 2021-ben Interlagosban – mindhiába.

Amennyiben viszont a McLaren mostani kérelme célt érne és a felügyelők mégis visszavonnák Norris austini büntetését, azzal ő és Verstappen helyet cserélnének a végeredményben, a brit utólag megkapná a dobogót, a közöttük lévő pontkülönbség pedig hattal módosulna Norris javára, vagyis a jelenlegi 57 helyett 51 lenne, amikor még öt versenyhétvége van hátra a szezonból.

A Red Bull is csinálhatta azt, amivel a McLarent trükközésen kapták

Friss