back to top
2024. október 26. 06:22

KezdőlapF1Verstappen kukázta a második szabadedzést, Russell pedig az autót is a különleges...

Verstappen kukázta a második szabadedzést, Russell pedig az autót is a különleges körülmények mellett

-

A Pirelli-gumiteszt miatt rendhagyó lebonyolítás mellett zajló második szabadedzés az eredmények szempontjából kevés relevanciával bírt a Mexikóvárosi Nagydíjon, George Russell és Max Verstappen azonban aligha úgy terveztek, hogy összesen 4-4 kört fognak megtenni.

A második mexikói szabadedzés eltért minden eddig idén látottól, ugyanis a Pirelli 2025-ös gumitesztjének oltárán áldozták fel azt a csapatok. A gyakorlást a szokásos 60 perces helyett 90 percesre nyújtották, amelyen a versenyzők a privát gumiteszekhez hasonló feltételek mellett körözhettek, azaz nem változtathattak a beállításokon, és a gumiszállító által kijelölt abroncsokon kellett körözniük.

A jövő évre kifejlesztett három leglágyabb keveréket osztotta ki a versenyzőknek a Pirelli, amelyek a C4, a C5 és a C6 nevet kapták – utóbbi, a leglágyabb keverék újdonságként érkezhet a következő szezonban, amit utcai pályákon vetnének be.

Éveken át ignorálta saját versenyzőjét a Red Bull, de most megadhatja neki a nagy lehetőséget

Akadt azonban egy komplikáció amiatt, hogy több csapat is ezt a hétvégét választotta a kötelező fiatal pilótás kvóta kihasználására – az istállóknak a szezon során négy edzésen olyan versenyzőt kell autóba ültetniük, akik legfeljebb két F1-es verseny tapasztalatával rendelkeznek. A Mercedes, a McLaren, az Aston Martin, a Ferrari és a Sauber ennek jegyében tartalékversenyzőjének adott lehetőséget az első gyakorláson, vagyis Lewis Hamilton, Lando Norris, Fernando Alonso, Charles Leclerc és Csou Kuan-jü a Pirelli-teszt miatt érdemi adatgyűjtés nélkül kellett volna, hogy abszolválja a pénteket. Ennek ellensúlyozásaként az olasz cég a nap során először autóba ülők számára engedélyezte, hogy az edzésből 30 percet szabadon felhasználhassanak, és egy extra közepes keveréket bocsátott rendelkezésükre.

Ezzel együtt nekik is, ahogy mindenkinek, két, pontos körszámban meghatározott rövidebb és két hosszabb etapot kellett teljesítenie a Pirelli idei és tervezett jövő évi gumijain a megfelelő összehasonlítás érdekében.

A körülmények miatt az edzés eredményeiből a megszokottnál is kevesebbet lehetett kiolvasni, néhány esemény azonban összetéveszthetetlenül hátrányos helyzetbe hozta az élmezőny egyes tagjait.

Tizenkét perc telt el az edzésből, amikor az első gyakorláson leggyorsabb George Russell balesett szenvedett a 9-es kanyarban, miután a kerékvetőre túlságosan ráhajtva elvesztette az irányítást a Mercedese felett, s a falba csapódott, jelentős károkat okozva autójában. A britnek az orvosi központban is jelenése volt az incidens után, ahol teljesen sértetlennek nyilvánították, így visszatérhetett csapatához, ám a délutánja négy megkezdett kör után véget ért.

Szintén csak ekkora távot tett meg Max Verstappen, akit az első edzésen motorhiba hátráltatott, ám a másodikon a pályára hajtva továbbra is szokatlan zajokat hallott az autójában. Bár később még visszatért, a helyzet nem javult, így a holland is kénytelen volt önmaga és a Pirelli számára is érdemi munka nélkül lezárni a délutánt – a bajnoki éllovas a két edzés során összesen 18 kört teljesített.

Alexander Albon, aki az első szabadedzésen törte össze az autóját, ennél is rosszabbul járt, hiszen miután a Williams még nem végzett a javításokkal, a thai versenyző pályára sem hajthatott a 90 perc során.

Az erőviszonyokat illetően a gumiteszt miatt kevés relevanciával rendelkező edzést végül Carlos Sainz zárta az élen a Ferrarival, mögötte Oscar Piastri és Cunoda Juki végzett.

A második szabadedzés végeredménye:

Ez az F1 mexikói menetrendje

 

Friss