KezdőlapORBVelenczei Ádám nyerte a Zemplén Rallyt és a 2024-es Magyar Rally Bajnokságot

Velenczei Ádám nyerte a Zemplén Rallyt és a 2024-es Magyar Rally Bajnokságot

-

Fordulatos és drámai szezonzárónak bizonyult az idei Zemplén Rally, melynek végén Velenczei Ádám szerezte meg a győzelmet és első bajnoki címét. 

A másfélszeres szorzójú Zemplén Rally előtt Csomós Miklós és Nagy Attila kényelmes előnyből várhatta az idei utolsó ORB-futamot, hiszen a bajnoki második helyen álló Turán Frigyes és Zsiros Gábor nem állt rajthoz az ORB hatodik futamán egyéb elfoglaltság miatt. 

Csomósék így 36 pont előnnyel várhatták az utolsó futamot Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt, valamint 44.5 pont előnyel Német Gábor és Németh Gergely előtt. 

A bajnoki címért folyó csatában az első fordulat a verseny harmadik szakaszán következett, amikor a Velenczei Ádám és beugró navigátora, Bán Viktor mögött álló Csomósék baleset miatt kiestek. 

Ezáltal Velenczei és Német esélyei még inkább megnőttek a bajnoki címre. 

Fotó: Sári Péter

Az első napot azonban Hadik András és Juhász István zárták az élen Velenczeiék, Kalusz Kritóf és Papp Tamás, valamint Németék előtt. 

A verseny során kiosztott időbüntetéseknek köszönhetően Velenczeiék vasárnap harmadik helyen is álltak, azonban az utolsó szakaszok nekik kedveztek. 

Hadikék vasárnap délután három szakaszt szervókormány nélkül kellett, hogy teljesítsenek, így végül még a harmadik helynek is örülhettek, míg Velenczeiék előbb visszaszerezték a második helyet, majd Hadikék problémája után magabiztosan szerezték meg a futamgyőzelmet Klauszék és Hadikék előtt. 

A bajnoki csatából Németék vasárnap délelőtt egy kicsúszás után végleg kiszálltak, de a versenyt nyolcadik helyét így is megtudták szerezni. 

A győzelmet végül Velenczei Ádám és Bán Viktor szerezte meg, így megnyerve az első abszolút bajnoki címet is Csomósék és Németék előtt. 

A Peugeot Kupában magabiztos versenyzéssel tudott a Zemplénben nyerni Czékmány Norbert Farnadi Ágnes navigálásával, így a tavalyi ORB2-es bajnok a márkakupa bajnoki címét is megszerezte.  

Az ORC-ben Rongits Attila és Hannus László nyert az utolsó futamon Szilágyi Patrik és Nagy Ádám előtt, míg Balla Tamás és Brunczvik Zoltán számára a harmadik hely is elég volt, hogy a szombaton kiesett Marozsi Zsoltot megelőzze a bajnokságban és megnyerje a bajnoki címet. 

Eredmények

Friss