back to top
2024. október 28. 23:25

KezdőlapWRC2028-ig hosszabított a Japán Rally a WRC-vel

2028-ig hosszabított a Japán Rally a WRC-vel

-

A rali-világbajnokság egyik legkedveltebb versenyének jövője biztosított, a WRC Promoterrel aláírt új megállapodás értelmében a Japán Rally legalább 2028-ig WRC-fordulónak ad otthont.

Az új hároméves szerződés 2026-ban kezdődik, ezzel biztosítva, hogy a népszerű aszfaltos rali továbbra is a versenynek 2022 óta otthont adó Toyota Cityben maradjon. A bejelentésre a Hyundai N és a Toyota Gazoo Racing Festivalon került sor a dél-koreai Yong-inben található Everland Speedway-en.

A Japán Rally először 2004-ben került be a világbajnokság naptárába, a Tokachi régióban megrendezett murvás futammal. Később Hokkaidóra költözött, ahol 2008-ban és 2010-ben WRC-fordulóknak adott otthont, mielőtt az esemény egy évtizedre eltűnt az élvonalból.

A nagy várakozással várt 2020-as visszatérés egyben a Toyota City és Nagoya környéki aszfaltos szakaszokra áttérést jelentette. Az újjáéledés azonban késett a Covid-19 járvány miatt, amely miatt a 2020-as és 2021-es futamokat törölni kellett. Végül 2022-ben újjáéledt a japán WRC futam amely azóta a vbszezonzárójává vált.

Lappi Japán 2023
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Toyota City polgármestere, Toshihiko Ota így nyilatkozott a hosszú távú megállapodásról:

„Nagyon örülök, hogy az FIA Rally-világbajnokság úgy döntött, hogy a 2026-2028-as szezonban is megrendezi a Japán futamot. A Japán Rally mind Japánban, mind a tengerentúlon nagy elismerést váltott ki az ikonikus japán tájakkal, amely gyönyörű hegyeket, tavakat és shinto szentélyek kapuit foglalja magába. Reméljük, hogy ezt az elismerést felhasználhatjuk az erős rali-kultúra ápolására és a rajongói bázis bővítésére itthon és külföldön egyaránt. Alig várjuk, hogy a világ legjobb versenyzői közötti intenzív versenyen keresztül izgalmakat nyújtsunk a rajongóknak.”

Tanak Japán 2023
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A WRC promóter ügyvezető igazgatója, Jona Siebel szintén elismerően szólt Toyota City elkötelezettségéről a bajnokság iránt:

„A Toyota City hihetetlenül barátságosan fogadta a WRC-t, mióta visszatértünk Japánba. A központi szervizpark csodálatos szurkolói élményt nyújt a város szívében. A Toyota Cityben kiváló partnerre találtunk, amely osztja a fenntarthatósággal kapcsolatos értékeinket, és egyértelműen látja, hogy milyen előnyöket hozunk a városnak azzal, hogy meghosszabbítjuk ottani megállapodásunkat.”

A Japán Rally 2028-ig történő meghosszabbításával a rali-világbajnokság megszilárdítja jelenlétét Ázsiában, ami a rali örökség ápolása miatt is fontos, hiszen nem csak a Toyota, hanem a többi japán gyártó számára is fontos a rali.

Fotó: Makai Gergely / @World / MGR Images

Friss