2024. április 20. 10:58

KezdőlapERCCais: A Rally Hungary a kedvencem

Cais: A Rally Hungary a kedvencem

-

Mihályi Csaba blogja a Rally Hungaryről – Ma már rajt!

Két éve még egy R2-es Fiestával szerezte meg az ERC3 második helyét Erik Cais. Tavaly ült át Rally2-es autóba, idén pedig igazán emlékezeteset repesztett a Barum Rallyn, amit kis híján megnyert. Magyarországon is nagyon népszerű a 22 éves cseh szupertehetség, aki imádja Magyarországot, a Rally Hungary a kedvence, de a Mikulás Rallyn is járt már nálunk.

Elképesztően ível felfelé Erik Cais pályafutása. Az első Rally Hungaryn, 2019-ben egy Fiesta R2T19-ben láthattuk. Tehetségét már akkor megvillantotta az RC4-es kategória győzelmével. Miután a cseh autósport szövetség támogatását is élvezte, várható volt, hogy a következő évben Rally2-esre vált, amivel tavaly 8. lett a Rally Hungaryn, idén azonban a verseny egyik – titkos – esélyesévé lépett elő.

Nem akármilyen pedigrével érkezett hazánkba, hiszen a Rally Hungary lesz az idei 15. versenye. Az Eb-n ugyan csak a hetedik helyen áll, de ki ne emlékezne rá, hogy pár hónappal ezelőtt egész egyszerűen oktatott a Barum Rallyn. Az utolsó gyorsasági előtt 20 másodperc előnnyel vezetett Jan Kopecky és 45-tel Andreas Mikkelsen előtt.

Nagyon sokan szurkoltak neki és a nagyon sok szív szakadt meg, amikor az utolsó gyorson lecsúszott az útról és kiesett.

Erik Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta R5 MkII
Kép: ERC, Erik Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta R5 MkII

„Pici hiba volt, de hatalmas következményei lettek – mesélte nevetve a Rally Hungary tesztnapján a DVTK stadion parkolójában Eric Cais. – Hatalmas dolog volt hét gyorsaságit megnyerni Mr. Kopecky előtt.“

A mese hevében „Kopeki“-nek ejti, de gyorsan kijavítja, hogy ne tűnjön tiszteletlennek. A cseh versenyző nevét külföldön sokan ejtik Kopekinek, hasonlóképpen, mint Robert Kubica nevét Kubikának.

Na de térjünk vissza a Barumra: „Nem volt kellemes kiesni, gondolhatod, de nem is éreztem úgy, hogy most akkor összedőlt a világ. A következő feladatomra koncentráltam és próbáltam a részeredményekből erőt meríteni. Azt azért tudnod kell, hogy nagyon jól ismerem a Barum pályáit, ez előnyt jelentett.“

Erik Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta R5 MkII
Kép: ERC, Erik Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta R5 MkII

Mint ahogyan Kopecky is, aki tízedszerre nyerte meg a cseh versenyt és bizony őt ezen a versenyen megverni, felér egy kisebb világbajnoki címmel.

„Nem, nem, azért azzal nem – nevet Cais –, de tényleg jól megy és tényleg rang volt ellene ilyen eredményt elérni.“

A Barum mellett talán az egyik legjobb eredményét a múlt hétvégén, a Catalunya Rallyn érte el, ahol élete első vb-futamán RC2-ben ötödik lett, WRC2-ben pedig a harmadik helyet szerezte meg.

 Eric Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta Rally2, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely MGR IMAGES, Eric Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta Rally2, Rally Hungary 2021

Jó lendületben van és a Rally Hungary pályái nagyon hasonlítanak a Baruméra.

„Imádom a Rally Hungaryt, a Barum után ez a kedvenc Eb-futamom, remélem, a hétvégén az eredményem is jó lesz.“

A beszélgetés során megemlítettem neki, hogy amúgy nagyon népszerű a magyar szurkolók körében.

Erik Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta R5 MkII
Kép: ERC, Erik Cais–Jindriska Zakova, Ford Fiesta R5 MkII

„Tényleg? Ezt örömmel hallom. Nagyon köszönöm nekik! Mindig szívesen jövök hozzátok versenyezni. Bocs, de mennem kell a következő tesztkörre. A versenyen találkozunk.“

Úgy legyen! Szerintem nem csak a tegnapi ebédtársam, Sami Pajari nevét érdemes megtanulni, hanem Erik Caisét is. Fogjuk őt még látni a vb-n, és remélhetőleg, még párszor a Rally Hungaryn is.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss