2024. április 17. 23:52

KezdőlapERCA hálás Európa-bajnok és a Toksport

A hálás Európa-bajnok és a Toksport

-

Két éve emlékezetesen érzelemdús körülmények között szerezte meg a Rally Hungaryn az Európa-bajnoki címét Chris Ingram és Ross Whittock. Tavaly eltűntek, de idén újra láthattuk őket a vb-n. Sőt Ross a Rally Hungaryn is felbukkant, mint a Toksport koordinátora. A Racingline.hu-nak pedig azt is elmesélte milyen mélységeket és magasságokat jártak meg, illetve, hogy Ingram mellett milyen tehetségnek navigál.

A múlt héten még a Catalunya Rallyn indult Ross Whittock, mint Chris Ingram navigátora, ahol az RC2-ben kilencedik, a WRC3-ban negyedikek lettek. Pár nappal később pedig a Toksport sátrában tűnt fel a Rally Hungaryn. Nem volt könnyű interjút készíteni vele, mert mindig sietett, de végül talált egy szabad percet és készséggel állt rendelkezésemre.

Hogy kerülsz a Rally Hungaryre?

Jó kérdés – mosolygott. – Ahogy látod elég sok autóval érkezett a Toksport, itt van Mikkelsen Skodája, öt Rally5-ös és három Rally4-es Clio. Szükségük volt még egy koordinátorra és beugrottam hozzájuk két versenyre.

Toksport, Renault Clio
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Toksport, Renault Clio, Rally Hungary 2021

Ha valaki jó navigátor, akkor abból jó koordinátor is lesz?

Hasonló a két munka. Mind a kettőhöz hasonló szemlélet kell, elég régen versenyzem, és sokat dolgoztam együtt koordinátorokkal, úgyhogy nem okozott problémát, de másnak nem csinálnám, csak a Toksportnak.

Miért?

Mert nagyon szeretem őket. Olyanok számomra, mint egy család. Emlékszel, hogy 2019-ben egy világ omlott össze bennünk, amikor a Barumon nem tudtuk megnyerni a junior Európa-bajnokságot és semmi esélyünk nem volt arra, hogy induljunk a Rally Hungaryn.

Chris Ingram–Ross Whittock, Rally Hungary 2019
kép: ERC, Chris Ingram–Ross Whittock, Toksport, Rally Hungary 2019

Hogyne emlékeznék, gyűjtést szerveztek nektek és egy csomó szurkoló segített.

Ők is és a Toksport is, amiért nagyon hálásak vagyunk. A Toksport segítsége nélkülük nem lettünk volna Európa-bajnokok.

Szóval nem csak egy üzleti vállalkozás.

Nyilván az is, hiszen ekkora programot nem lehet másképp vinni, de nem csak a pénz számít, hihetetlenül jó a hangulat a csapatban és igazi rally szívvel irányítják.

Chris Ingram–Ross Whittock, Rally Hungary 2019
kép: ERC, Chris Ingram–Ross Whittock, Toksport, Rally Hungary 2019

Egy török csapatról van szó, ugye?

Török a tulajdonos, de Németországban van a központ.

Sokan mondják a Toksportról, hogy jelenleg a legjobb privát csapat, mások szerint pedig már inkább félgyári.

Ezt csak megerősíteni tudom – nevet. – A Skodával és a Renault-val is nagyon szoros az együttműködésünk. Például most is van itt Skoda Motorsportos mérnök. Az autó a TOK Sporté, a szerelők Toksportosak, de például Mikkelsent a Skoda választotta. Hasonló a helyzet a Renault-val is, a Clio Kupát, Rally5-ös autóval a Toksport viszi az Eb-n. Egyforma autókkal, egyforma feltételekkel.

A Rally5 nem lett túl népszerű a világban, mindenki inkább a Rally4-et választja. Szerinted van ennek a kategóriának létjogosultsága?

Hogyne. Nagyon jó belépő kategóriának. Az Eb-n az öt verseny 85 ezer euróba kerül vele, ebben benne van minden, neked csak a sisakodat kell hozni. Ha ugyanezt egy Rally4-es autóval akarnád megcsinálni, szerintem legalább ötven százalékkal drágább lenne, úgyhogy van fantázia a Rally5-ben.

Chris Ingram–Ross Whittock, Portugal Rally 2021
kép: Red Bull, Chris Ingram–Ross Whittock, Toksport, Portugal Rally 2021

Kicsit elkanyarodtunk a versenyzésetektől. Mennyiben változott meg az életetek, miután megnyertétek az Európa-bajnokságot?

Nagyon jó volt Eb-t nyerni, nagyon büszkék vagyunk rá, de a következő évben egyáltalán nem tudtunk versenyezni, csak a Kanári-szigetek Rallyn indultunk egy Rally5-ös Clióval.

Gondolom, anyagi okai voltak.

Igen, ezért az idei évre taktikát váltottunk. Van egy nagyobb és három kisebb szponzorunk, de a költségvetés nagy részét befektetőkön, mecénásokon keresztül gyűjtöttük össze. Így tudtunk indulni öt vb-futamon. Ami még ennél is jobb, megvan a költségvetésünk jövőre is. Hét vb-futamon tudunk rajthoz állni Rally2-es autóval és a bajnokság megnyerése a cél.

Meg lesz ehhez minden feltételetek?

Szerintem igen. Minden verseny előtt tudunk száz kilométert tesztelni, ami nem túl sok, de nem is kevés, ebből már meg lehet oldani egy vb-futamot. Az idei tapasztalatainkra is építhetünk, úgyhogy szerintem igen, esélyünk van megnyerni a bajnokságot.

Chris Ingram–Ross Whittock, Akropolisz Rally 2021
kép: Red Bull, Chris Ingram–Ross Whittock, Toksport, Akropolisz Rally 2021

Chris (Ingram) mellett egy másik sofőrnek is navigálsz, Tom Llewellinnek, akinek az édesapjára emlékszem még a kocka Toyota Celicával.

Ment MG Metróval is.

Tényleg. Szóval Tom, a fia, akivel egy Mitsubishi Mirage R5-tel indultok a skót bajnokságban. Tehetséges?

Fú, nagyon. Húsz éves, de rettenetesen ügyes srác. Szerintem egy–két éven belül mehetne a brit bajnokságban, de akár itt az Eb-n is el tudnám képzelni őt. De ahogy a mi példánk is mutatja, nem könnyű a költségvetést összerakni egy nemzetközi szezonra. De végülis nekünk is sikerült, miért ne jöhetne össze Tomnak is.

És akkor lehetnél kétszeres Európa-bajnoka navigátor, Chrisszel és Tommal is.

Nem rossz gondolat – nevet. – Meglátjuk mit hoz a jövő.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss