2024. április 20. 02:14

KezdőlapERCHerczig Patrik elégedetten jön haza a Kanári-szigetekről

Herczig Patrik elégedetten jön haza a Kanári-szigetekről

-

Herczig Patrik és Bán Viktor kategóriájában a hatodik lett a Rally Islas Canarias-on. A Herczig Autósport párosa a verseny abszolút 47. helyén ért célba, és végrehajtották azt a feladatot, amit a verseny előtt célként kitűztek maguk elé.

Célba érni, ismerkedni az autóval, tanulni az itinerírást ismeretlen pályákon, egyre javuló tempóban autózni – ezek voltak a legfontosabb célok Herczig Patrik és Bán Viktor számára az idei második ERC versenyük előtt. Meg persze az is a prioritások közé tartozott, hogy élvezzék a versenyt. A célokat elérték, a duó boldogan utazik haza.

„Az első élményem eléggé sokkoló volt a Kanári-szigetek pályáiról. Bár sok videót néztem a felkészülés során, élőben megdöbbentő volt szembesülni azzal, hogy ezek milyen pályák. Itthon még csak hasonló sincsen, ezért a pályabejárás ugrás volt az ismeretlenbe. Őszintén megmondom, hogy nem is sikerült jól az itinerírás, ez már az első gyorsaságikon kiderült. Alábecsültem az autó tudását, mert bár kezes a Clio, még mindig szoknom kell azt, hogy ez a kocsi sokkal gyengébb, mint a Rally4-es versenyautó, ezért lendületből kell vele autózni. Tanulom még ezt is, a féktávokat is, de ez alatt a 13 gyorsasági alatt sokat léptünk előre, a végén például egészen pontosakat tudtam fékezni” – mondta Herczig Patrik.

Az idők pedig igazolják a pilótát, a verseny elejéhez képest harmadolták a tempóhátrányukat a kategória élmenőihez képest, igaz, volt néhány extra nehezítő tényező is.

„Az első nap egyik gyorsaságiján akkora szakadék volt az út mellett, hogy rendesen le sem mertem nézni, csak odasandítottam. Ez persze a tempóra is kihatott, elsőre nagyon óvatosan mentünk, aztán másodszorra már csak itt javultunk fél percet. Persze az itinert is folyamatosan finomítgattuk, és az autót is kilométerről kilométerre jobban megismertem. Másodszorra például jobban bíztam a fékekben, mert az első körben nem voltam benne biztos, hogy nem melegszenek el a végére” – mondta Patrik, majd azt is elárulta, hogy pénteken sokat nézte a tükröt is.

„Csomós Mixiék mögöttünk indultak, sőt először úgy volt, hogy egy perccel indítják ránk őket. Aztán rájöttek a szervezők, hogy ez nagy hiba lenne, és két percre rajtoltak, de ezt nem tudtam, így már a szakasz elejétől figyeltem a tükröt, hogy ne tartsam fel őket. Mixiék nagyon korrektek voltak, utána nagyon megköszönték, hogy nem veszítettek miattunk időt. Ezt a napot szinte végig együtt töltöttük, és nagyon jó érzés volt, hogy négy magyar páros is indult a versenyen, és mindannyian célba értünk” – mondta Herczig Patrik.

Akár azt is mondhatnánk, hogy versenyzés helyett dolgozott ezen a hétvégén Herczig Patrik és Bán Viktor, ám ez csak részben igaz. Megvívták a maguk csatáját, és győztesen jöttek ki belőle!  A Rossi Ghjuvanni – Corvi Dominique párost a hetedik gyorsaságin megelőzték, és fokozatosan növelve előnyüket, több mint egy perccel gyorsabbak voltak náluk.

„Mi ketten vagyunk ennek a kategóriának az újoncai. A többiek nem véletlenül ennyire gyorsak, nekik már komoly múltjuk van. Rossi is majdnem ugyanannyi versenyen indult eddig mint én, igaz, ő már három éve versenyez a Clio Rally5-tel, és komolyabb futamokon is részt vett. Ezért is örültem, hogy meg tudtuk előzni őket, és a végén komoly különbséggel kerültünk eléjük. Persze ez csak egy aprócska siker, aminek ugyan nagyon örülünk, de tudjuk, hogy sokat kell még tanulnunk az ERC-ben és a kategóriában is. Boldogok vagyunk, hogy célba értünk, és alig várjuk már Rómát, ahol újra aszfalton versenyezve hasznosíthatjuk a most gyűjtött tapasztalatokat” – fejezte be az értékelést Herczig Patrik.

Herczig Patrik Azori
foto: Fotó: @World / FIA ERC

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss