2024. április 23. 17:29

KezdőlapERCHerczig Patrik nagyon várja már Rómát

Herczig Patrik nagyon várja már Rómát

-

Herczig Patrik és Varga Kristóf a 10. Rally di Roma Capitale-n folytatja a Rally Európa-bajnokságot ahol szokás szerint a Clio Trophyban indulnak. A Herczig Autósport versenyzői hazai teszttel is készültek az aszfaltos futamra.

Herczig Patrik máris érzékelhette, hogy mit jelent a HUMDA Driver Academy tagjának lenni, a programban kapott támogatás segítségével egy extra teszttel is készülhetett az olaszországi versenyre.

„Rengeteget jelentett, hogy a verseny előtt egy hosszabb teszten vehettünk részt. Annak ellenére, hogy az autón nagyon kevés az állítási lehetőség, mégis sikerült többféle kombinációt kipróbálnunk. Változtattuk a hasmagasságot, teszteltük a gumikat, és a nap végére nagyot léptünk előre. Sokkal pontosabb féktávokat tudtam venni, emiatt magabiztosabb voltam a kanyarokban is, és a kigyorsítások is jobban sikerültek. Összességében azt éreztem a nap végére, hogy megint egy picit jobban értem az autót, és bízom benne, hogy az olaszországi teszt tapasztalataival együtt ezt kamatoztatni tudom a versenyen is” – foglalta össze Herczig Patrik a verseny előtti tesztet amelyet Feked környékén egy hosszabb pályán teljesítettek.

Olaszországban autóversenyen indulni mindig különleges érzés, így van ezzel Patrik és Kristóf is. Az olaszok imádják az autóversenyzést, értik is a rallyt, és nem csak az R5-ösöket várják meg, hanem a kisebb kategóriákra is odafigyelnek, ott is felismerik a tehetséget.

„Olaszországban a nemzeti junior bajnokságban ugyanilyen Cliókkal versenyeznek a fiatalok, mint amivel mi megyünk. Amikor nézőként voltam az Eb futamon, már feltűnt, hogy a szurkolók a kisebb kategóriákat is megvárják a pálya szélén, és elismerően csettintenek, ha valaki szépen megy, mert tudják, hogy ebben a géposztályban is komoly munka van egy jobb eredmény mögött. Ráadásul ismét aszfalton versenyzünk, amiben a rutinom is nagyobb, és a jobban is kedvelem ezeket az utakat, emiatt már nagyon várom ezt a hétvégét. A legnagyobb élmény a római rajtceremónia lesz és utána a Colosseum körüli gyorsasági szakasz, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a versenyautóban milyen érzés ezen a történelmi helyszínen autózni” – mondta Patrik.

Herczig
Fotó: @World / FIA ERC

Az új navigátorral Varga Kristóffal ez lesz a második közös versenye Herczig Patriknak, ezúttal a lettországi murva után aszfalton is bizonyíthat a páros. Ahogy ilyenkor szokás, eddig is extra mennyiségű munkával járt a felkészülés. Ráadásul ebben a kategóriában belső kamerás felvételeket sem lehet találni, ezért különösen fontos lesz a pályabejárás és a jó itiner elkészítése.

„A hosszú lettországi egyenesek után a kanyargós olasz pályákon Kristófnak is több munkája lesz, de biztos vagyok benne, hogy sikerül jó itinert írni. A verseny előtti héten sokat dolgoztunk együtt, de csak a tavalyi Eb élmezőny és apáék belsőit tudtuk feldolgozni. A pályabejárás után biztosan hosszú esténk lesz mire elkészülünk a munkával” – árulta el Herczig Patrik.

A 13 gyorsasági szakaszon 187 versenykilométer vár a párosra, ahol a stratégiájuk a megszokott módon alakul. Ezen még úgy sem változtatnak, hogy Lettországban nem sok hiányzott a dobogós eredményhez.

„Most is fokozatosan építkezünk. A legfőbb célunk ebben az évben a versenyek befejezése, és ahogy eddig is, most is gyorsaságiról gyorsaságira szeretnénk gyorsulni. Tudjuk, hogy rengeteg a tanulnivalónk, az eddigi eredményekből látszik, hogy jó úton járunk, így most is ezt a stratégiát követjük majd. Arra számítok, hogy az Olaszországban nyaraló magyarok közül többen ott lesznek a pálya szélén, és ha szurkolnak nekünk, azért nagyon hálásak vagyunk” – mondta Patrik.

A mezőny nagyon erős lesz, a hét Clio Trophy induló közt ott van a bajnokságban vezető Soria is. Indul a hazai pályán versenyző két olasz versenyző Cogni és Mazocchi, valamint a tavalyi bajnoki harmadik Rossi és a Patrikék előtt két ponttal álló török Hasbay is elutazik a versenyre.

Herczig Patrik Liepaja
foto: Clio Trophy by Toksport WRT

Friss