2024. március 29. 15:49

KezdőlapERCDobogón végzett a Clio Trophy év végi értékelésében Herczig Patrik

Dobogón végzett a Clio Trophy év végi értékelésében Herczig Patrik

-

Herczig Patrik és Varga Kristóf a Renault Clio Trophy második helyén ért célba a Barum Rallyn. A Herczig Autósport versenyzői extrém időjárási körülmények közt, hiba nélkül autózva, mindössze 4.2 másodperces különbséggel lettek másodikak. A szezonzárón a Clio Trophyban dupla pontot kaptak a bajnokság résztvevői, így a Csehországban elért siker a bajnoki dobogóig repítette a párost.

„Nagyon boldogok vagyunk, hatalmas siker ez, ráadásul nem is ez volt a terv. Célba akartunk érni, tanulni, és verseny közben fejlődni, épp úgy, ahogy a többi futamon. Erre a versenyre úgy tűnik beérett az egész éves munka, és sikerült kiegyensúlyozottan autózva elérni ezt az eredményt, úgy, hogy közben keveset kockáztattunk, mert mindenképpen célba akartunk érni” – mondta a Barum Rally és a Clio Trophy díjkiosztója után Herczig Patrik.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző pilóta fiatal kora ellenére pontosan tudja, hogy a bajnoki pontokat a verseny végén osztják, épp ezért nem is keseredett el, amikor az első gyorsaságin egy defekt miatt majd félperces hátrányba kerültek.

„A városi gyorsaságin csaknem két kilométert autóztunk bal első defekttel. Utólag valószínűleg ezen ment el a győzelem, de nem ez a lényeg. Péntek este már jól éreztük magunkat, jó volt a ritmusunk, folytattuk azzal a lendülettel, amit már a teszten sikerült elkapnunk. Az, hogy a defekttel is csak 27 másodpercet kaptunk, mutatja, hogy nem lett volna rossz ott sem az időnk” – mesélte az első városi gyorsasági kalandját Herczig Patrik.

Szombaton esős pályák várták a Clio Trophy mezőnyét. A Rally5-ös Cliókkal versenyző párosok szinte együtt indultak a mezőnyben, ezért a körülmények csaknem egyformák voltak mindannyiuk számára. A Herczig Autósport párosa az eredeti tervek szerint a tapasztalatgyűjtésre fókuszált, már csak azért is, mert eddig nem találkoztak ilyen körülményekkel.

„A Brezova gyorsaságit nagyon vártam, kicsit hasonlított a hazai pályákhoz. A hosszú gyorsaságin volt egy rész, amitől picit tartottam, de a harmadik szakasz, a Semetin gyorsasági megint tetszett nekem. Óvatosan kezdtünk, mert még sosem mentünk ezzel az autóval aszfalton vízen. A hosszú gyorsaságin az erdei szakaszon a sár miatt voltam körültekintőbb, még nincs meg a tapasztalatom ahhoz, hogy tudjam, hogyan viselkedik az autó a saras kanyarokban, és a féktávokkal sem vagyok magabiztos a sáros részeken. Ahol többet kaptunk az jellemzően emiatt volt. Kockáztatni nem akartam, így inkább kilométerről kilométerre gyűjtöttem a tapasztalatokat.”

Herczig Patrik
foto: FIAERC/Red Bull Content Pool

Már az első napot is a negyedik helyen fejezték be, abszolútban pedig Rally4-es autókat is megelőzve az 51. helyen voltak a kis Clióval. A zárónapon szokásukhoz hűen már az első napi tudás birtokában gyorsultak, nem is keveset.

„Szombaton már láttuk, hogy a vizes gumi is egészen jól bírja a száraz részeket is, a saras szakaszokon pedig jobb volt, mint a slickek. Vasárnap egész nap így mentünk, és a második körben ez abszolút jó döntés volt. Az első kör végén, a 10. gyorsasági után vezettük a kategóriát, de a stratégián ekkor sem változtattunk, a célba érés volt a legfontosabb. Az utolsó előtti gyorsaságin az új aszfalton nagyon megállt a víz, a vége is elég veszélyes volt, ezért ott nem kockáztattunk, és meg is előztek az olasz ellenfeleink. Tudtuk, hogy a végén fog eldőlni, de nem akartuk ott sem feszíteni. Szép lett volna egy győzelem, de nem vállaltunk kockázatot. Jó tempóval, de végig kontrolláltan jöttünk le, és amikor láttuk, hogy 4.2 másodpercen múlt, akkor sem voltunk csalódottak, hiszen ez a második hely számunkra felér egy győzelemmel” – mondta boldogan Herczig Patrik.

A Barum Rallyn elért második hely hatalmas siker a csapat számára. Bizonyítéka annak, hogy az egész éves munka kifizetődött, Herczig Patrik versenyről versenyre fejlődött, és a navigátorok is remek munkát végeztek. A jutalom egy újabb dobogó volt Csehországban. A verseny végén a Clio Trophy serlegeit is átadták, és Herczig Patrik újoncként a harmadik helyen végzett az éves értékelésben.

„Nagyon nagy az öröm, év elején nem számítottunk ilyen eredményre, sőt még a Barum előtt sem gondoltunk erre. A francia ellenfelünkkel egész vasárnap arról beszélgettünk, hogy ilyen időjárási körülmények között a Barum mekkora kihívás. Az, hogy épp itt szereztük meg a bajnoki harmadik helyet különösen nagy fegyvertény, és megmutatja azt, hogy mennyi munkát fektettünk ebbe a szezonba. Hatalmas lendületet adott, hogy a nyáron a HUMDA Academy tagja lettem, a konkrét támogatáson felül az is motivált, hogy egy szakmailag ennyire magas szintű rendszernek lehetek a tagja. Örülök neki, hogy az eredménnyel megszolgálhattuk a bizalmat. Köszönöm mindenkinek aki segített nekünk, köszönjük a szurkolóknak is a támogatást, nem túlzás azt mondani, hogy ehhez a sikerhez minden aprónak tűnő momentumra szükség volt” – mondta Herczig Patrik.

Herczig Patrik
foto: FIAERC/Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss