2024. április 26. 23:06

KezdőlapERCLászló Martin: "Annyira álomszerű az egész, hogy elmondani nem tudjuk"

László Martin: „Annyira álomszerű az egész, hogy elmondani nem tudjuk”

-

A Spanyol Rallyn az ERC értékelés negyedik helyén végzett László Martin és Berendi Dávid. Második Rally2-es autóval teljesített ERC versenyükön ez hatalmas eredmény, Martinnal először a verseny második napjáról beszélgettünk, majd szóba került a következő hétvége is.

Vasárnap az első gyorsasági szakaszon újra az eső tréfálta meg a slick gumival versenyző párost, majd a második körben egy defekt miatt végleg elúszott a harmadik hely.

„Azóta vissza tudtam nézni a belső kamerás felvételeket, de ötletem sincs, hogy hol kaphattunk defektet. A hatalmas levágásokon gyakorlatilag bárhol kivághatta valami a gumit. Ezekkel a defektekkel is meg tudtuk tartani az ERC értékelés abszolút negyedik helyét, mert aki megelőzött minket, ő nem kapott ERC pontokat, mivel Hankook gumikkal ment. Azt hiszem ez az eredmény is jóval jobb, mint amire számítottunk, és a tapasztalatunkhoz képest pedig még inkább nagyszerű. Nyilván kevesen voltak a kategóriában, de az időink alapján elégedettek lehetünk. Az Európa bajnokhoz, vagy a versenyen győztes Bonatóhoz képest kilométerenként fél vagy 8 tized másodpercre tudtunk autózni, ami egy szép jövőt vázol fel előttünk, csak még sokat kell dolgoznunk, hogy stabilan gyorsak legyünk” – értékelt nagyon reálisan László Martin.

„Dávid nevében is azt tudom mondani, hogy eddigi legnagyobb élményünk volt ez a verseny. A nézők, a pályák, az autók, összességében hatalmas élmény volt.”

Adódik a kérdés, hogy mi volt a titok, hogy a Rally4-es autóból átülve az Rally2-es Skodába, hogyan lehet egy tesztverseny és egy szintén jól sikerül Barum Rally után ennyire közel autózni az élmezőnyhöz.

„Két dologból tevődik össze. A Rally4 nagyon jó iskola ehhez az autóhoz. Ugyanazokat kell csinálnod vele, csak sokban megkönnyíti a dolgodat. Persze emellett minden sokkal gyorsabban is történik. A másik, hogy a Topp Carsnak rengeteg tapasztalata van, a tőlük kapott beállítások, gumiválasztás tanácsok illetve a vezetéstechnikai segítség az, ami kell még a jó szerepléshez. Ezekkel gyorsan tudunk fejlődni és előre lépni. Aztán van egy harmadik összetevő, Berendi Dávid, aki a Barumot és a Spanyol Rallyt is egyetlen hiba nélkül teljesítette. Ezek navigátori szempontból is nehéz versenyek, most is több mint 900 kilométer etapunk volt, a gyorsaságin pedig rengeteg kanyar, és mindent tökéletesen csinált. Neki is fel kellett gyorsítani a tempót, hogy a kisautóból a nagyba átszokjon, és ez is sikerült. Ami még fontos, hogy baráti a hangulat köztünk, és nagyon jól tudunk együtt dolgozni” – mondja László Martin.

László Martin
Fotó: Sven Kollus

Olyannyira sokat van együtt navigátor és pilóta, hogy a beszélgetésünk idején is együtt ültek egy teraszon, de nem Spanyolországban, hanem már Marseille-ben. A Motorsport Games-re utaztak, így a spanyolországi sikert megünnepelni sem volt sok idejük.

„Egy esténk volt rá, leültünk, két sör mellett megbeszéltük a történteket, aztán már vette is elő az ipadjét Dávid és elkezdtük összerakni a programot a másnapra. A terv jó volt, a megvalósítás kevésbé, a reggel 6:45-ös gépet lekéstük, a csapat hozott el minket a kisbuszukkal. De már itt vagyunk és készülünk a hétvégére.”

Magyarországot képviselik

A Motorsport Games rally versenyeiről nincs sok információ, az FIA is vasárnap tette közzé a nevezési listát, és a gyorsaságik térképeit. A versenyzők is némiképp fejest ugrottak az ismeretlenbe, de izgatottan várják a versenyt.

„Hát nincs sok információnk” – ismeri el Martin. „Azt tudjuk, hogy 156 kilométer a versenytáv 350 kilométer etappal. Kedd este vehetjük fel az itinert, szerdán pályabejárás, és eset egy ünnepélyes megnyitó. Csütörtökön még pályabejárás, pénteken és szombaton pedig egy kétnapos verseny vár ránk. Két napja kaptunk nevezési listát, pedig azt ígérték, hogy szeptember 30-án kiadják. Az biztos, hogy Magyarországot képviseljük, ilyen dekor is kerül az autóra. Mindenképpen szeretnénk jó eredményt elérni. Az ellenfelek sem lesznek lassúak, három vagy négy páros ment a spanyol vb futamon is, lesz helyi versenyző is, de mi ennek ellenére a dobogót céloztuk meg. Végül is egy ERC futammal készültünk erre a versenyre” – mondja nevetve Martin.

A főnök dönt!

A távlati tervekről még nem tudott sok konkrétumot László Martin.

„Még egy Mikulás Rallyt szeretnék, mert nem mentünk még murván a Skodával, de ez sem fix. Most a Motorsport Gamesre koncentrálunk, a továbbiakat a főnökkel meg kell beszélnem.”

És, hogy ki a főnök? Természetesen László Zoltán, Martin édesapja, aki már WRC3 világbajnoki negyedik helyezettként utazott haza Pécsre. A spanyolországi siker ünneplése is várat még magára, mert versenyhétvégén a család nem sokszor találkozik.

„Talán öt percet, ha találkoztunk, mert mennünk kellett tovább. Megöleltük egymást, pár szót beszéltünk és már indultunk is. Ő sem marad sokáig otthon, mert hétvégén Bassanoban lesz Mitropa kupa futama.”

Sűrű a családi program, de az eredmények láttán megérte a sok áldozat, gondoljuk mi, és Martin is egyet ért.

„Ez biztos, hogy így van. Ha csak a mi évünket nézzük, elkezdtük a kisautóval, aztán át tudtunk ülni a nagyba. Pont tíz perccel ezelőtt mondta Dávid, hogy 15 éve kezdett versenyezni és azon gondolkodott, hogy bárcsak egyszer egy topkategóriás autóval egy Európa-bajnoki futamon indulhasson, és ez most összejött nekünk. Annyira álomszerű az egész, hogy elmondani nem tudjuk. Minden egyes percét imádjuk. Tíz napja vettem át a bérautót a spanyol reptéren, és úgy elröppent ez az idő, hogy ma reggel már adhattam is vissza.

László Martin
foto: @World / Red Bull Content Pool
Forrás:Rallycafe

Friss