2024. április 23. 16:41

KezdőlapERCAmikor drámák közepette dőlt el az Eb cím

Amikor drámák közepette dőlt el az Eb cím

-

2019. november 8-10. Rally Hugary. A verseny, mely feledhetetlenül drámai utolsó szakaszt hozott, az Eb címért folyó csata pedig egyik pillanatról a másikra változott.

A három évvel ezelőtti Rally Európa-bajnokságon Alexey Lukyanuk, Chris Ingram és Lukasz Habaj harcolt az év végi elsőségért.

A három versenyző csatája azonban csak a szezonzáró nyíregyházi versenyen dőlt el, a Rally Hungary előtt pedig Ingram 19 pont előnnyel rendelkezett Habaj és 28 ponttal Lukyanuk előtt. Mivel év végén a nyolc versenyből a hat legjobb eredmény számított, így Ingram 12, Habaj és Lukyanuk pedig 4 pontot vesztített összes pontszámából.

Fotó: FIA ERC

A lengyel versenyző azonban már nagyon korán, a verseny első napján kiszállt a címért folyó csatából egy baleset után, így csak az orosz és brit versenyző maradt esélyes.

A verseny utolsó szakaszát, a Disznókő-Mád szakaszt a hatalmas eső folyóvá változtatta, ezért törölték, így a 27.48 km-es Telkibánya-Újhuta szakasz lett az utolsó, mely előtt Lukyanuk vezetett, Turán Frigyes volt a második, míg Ingram a harmadik, ezzel pedig a brit lett volna a bajnok.

Azonban a szakaszon Chris Ingram defektet szedett össze és a negyedik helyre csúszott, így már Lukyanuk lett volna a bajnok. Az orosz versenyző azonban ugyancsak defektet szerzett, és megállt a kereket kicserélni a szakaszon. Az elvesztett idő miatt pedig Turán Frigyes és Bagaméri László nyerte a versenyt Lukyanuk és Alexey Arnautov előtt, így Chris Ingram és Ross Whittock számára a negyedik hely is Eb címet eredményezett.

Ingram, aki az egész szezonban anyagi problémákkal küzdött, a mai napig nem felejtette el a drámai pillanatokat.

“Ez volt a legfeledhetetlenebb pillanat karrierem során – mondta a brit pilóta az RC hivatalos oldalának. – Az egész verseny nagyon nehéz volt, mert sok volt a murvás rász, melyen aszfaltos gumival kellett menni. A cím megnyeréséhez dobogón kellett zárnom és ez egészen az utolsó megtartott szakaszig sikerült is, akkor azonban a defekt miatt a negyedik helyre estem és azt hittem, hogy elvesztettem a bajnoki címet. Aztán Alexey is defektet szedett össze és a második helyre esett. Hihetetlen volt az a fél óra, amíg az FIA kiszámolta a pontok alakulását.”

Fotó: FIA ERC

Chris Ingram végül Európa-bajnok lett és a cím megünnepléséhez egy Rally Cafés bögrét is kapott.

A brit versenyző azóta már a WRC2-be lépett, ahol idén a WRC2 junior bajnokság harmadik helyén zárt.

Friss