2024. március 29. 14:43

KezdőlapERCEgy év szünet után visszatér Magyarországra a Rally Európa-bajnokság

Egy év szünet után visszatér Magyarországra a Rally Európa-bajnokság

-

Egy év kihagyás után, 2023-ban újra Magyarországra látogat a Rally Európa-bajnokság mezőnye. A rangos versenyt Nyíregyházán, illetve a Zempléni-hegységben és környékén, 2023. október 6. és 8. között rendezik meg.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és az ERC promótere, a WRC Promoter GmbH aláírta a megállapodást arról, hogy 2023-ban ismét rally Európa-bajnoki futamot rendeznek Magyarországon. A megállapodást a HUMDA „óriási sportdiplomáciai sikerként” könyveli el, hiszen a világ második legrangosabb rallybajnoksága tér vissza Magyarországra.

A Rally Európa-bajnokság nagy hagyományokkal bír Magyarországon, hiszen már az 1960-as és 1970-es években is rendeztek Eb-futamokat hazánkban, 2022-re mégis kikerült a versenynaptárból a magyarországi futam, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség a 2020-as és a 2021-es versenyt követően is biztonsági hiányosságokat és versenyrendezői mulasztásokat állapított meg.

Herczig-Ferencz, Rally Hungary
Fotó: Makai Gergely, MGR IMAGES

Az újbóli rendezési lehetőséget az idei Zemplén Rally sikeres megrendezésével sikerült kivívni, mert ez a verseny sportszakmai és biztonsági szempontból is megfelelt az FIA előírásainak, valamint a nemzetközi jogtulajdonos, WRC Promoter GmbH tetszését is elnyerte.

A 2023-as futam – amely a 70 éves Rally Európa-bajnokság jövő évi idényének záró állomása is egyben – központja Nyíregyházán lesz, ahol egy belvárosi gyorsasági szakaszt is rendeznek, de ellátogat a mezőny a máriapócsi Rabócsiringre is egy szuperspeciál szakasz keretében.

Hazai versenyzőkből várhatóan nem lesz hiány, hiszen a magyar ralisport krémje tervezi az indulást a zempléni sporteseményen, így ott lehet a rajtnál a Herczig Norbert – Ferencz Ramón, Csomós ’Mixi’ Miklós – Nagy Attila, Hangodi Bendegúz – Bunkóczi László, Herczig Patrik – Varga Kristóf, vagy éppen a László Martin – Berendi Dávid kettős is.

Az ERC fogadásával a HUMDA az egyik legfontosabb stratégiai célkitűzésének tesz eleget: az autó-motorsportok fejlesztését célozva szeretne minél több nemzetközi szériát, egy-egy szakág csúcskategóriáját Magyarországra csábítani. Számos pozitívummal jár, ha minél több meghatározó bajnokság naptárát magyar versenyhelyszín, forduló tarkítja.

Ez nemcsak országunk helyét erősítené az autó-motorsportok világtérképén, hanem a turisztikai forgalmat élénkítve növeli Magyarország szálláshelyeinek kihasználtságát. Az élő televíziós közvetítések pedig számos ország több millió háztartásába jutnak el és növelik hazánk ismertségét” – hangsúlyozta Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Weingartner Balázs, HUMDA, Szujó Zoltán, MNASZ, sajtótájékoztató, Rally Hungary
Weingartner Balázs (bal szélen) és Szujó Zoltán (középen) sajtótájékoztatón jelentették be a hazai EB-futam visszatérését Fotó: HUMDA

Az ERC visszatérése a hazai autósport megújulásának egyik kiindulópontja. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség frissen megválasztott elnökeként büszke vagyok rá, hogy már most hatékonyan tudunk együtt dolgozni a HUMDA-val. Ez a közös munka a záloga annak az előremutató változásnak, amelyre a magyar autósportnak már régóta szüksége volt. Érdemes tisztázni, hogy ha az MNASZ életében nem következett volna be fordulat, akkor lehet, hogy egy rally Eb futammal lenne szegényebb az ország.”

Az ilyen projektekből nem csak a rallysport, hanem a többi szakág is sokat tud majd profitálni a következő években. Mindent megteszünk a sikeres rendezésért, hiszen azzal hosszú évekre meg tudjuk alapozni a magyarországi futam jövőjét. A rallyversenyekre látogat ki a legtöbb néző, biztos vagyok benne, hogy 2023. októberében is tízezrek szurkolnak majd. Ők a korábbi évekhez képest profibb szervezésre és a biztonsági előírások maradéktalan betartására számíthatnak, hiszen a legfontosabb, hogy mindenki, versenyzők, sportbírók és természetesen a nézők a legnagyobb biztonságban legyenek a futam során” – emelte ki Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke.

Weingartner Balázs, HUMDA, Szujó Zoltán, MNASZ, sajtótájékoztató, Rally Hungary
foto: Sulyok István/TRP Hungary

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss