2024. április 20. 15:05

KezdőlapERCLászló Martin és Berendi Dávid tesztje is jól sikerült a Kanári-szigeteken

László Martin és Berendi Dávid tesztje is jól sikerült a Kanári-szigeteken

-

Idei második ERC futamán indul László martin és Berendi Dávid. A Kanári-szigeteken már többször jártak, a Rally2-es autóval azonban ez lesz az első versenyük a szigeteken.

„Elég sokat tudtunk menni, 30-40 kilométert autóztunk. Jó volt az idő, gyönyörű helyen teszteltünk és újra nagyon jó kocsit kaptunk a Topp-Carstól. Csak egy apró finomítás kellett, hogy magamra tudjam szabni az autót, úgyhogy nagyon élveztük, jó kis napunk volt ma” – kezdi a rövid összefoglalóval László Martin, majd azzal folytatta, hogy a korábbi autókhoz képest a Skodával milyen érzés volt a tesztpályán.

Érzésre sokkal gyorsabb, mint a Rally4-es autóval. Nagyon-nagyon eltűnnek a kis egyenesek, kanyarból kanyarba esünk, elmondhatatlan érzés. Harmadszor megyünk ezen a tesztpályán, Peugeot-val és Renault-val is mentünk már, most a Skodával is ki tudtuk próbálni. Mindössze annyi hiányossága van, hogy az egyik fele nagyon szűk, ilyen részek nem lesznek a versenyen.”

2023-ban negyedik versenye lesz a László-Berendi párosnak a Kanári-szigetek Rally. Aszfalton eddig csak Ausztriában versenyeztek, de az ottani pályák karaktere más volt, mint a hétvégi ERC futamé.

„Dobálósabb, koszosabb Mecsek Rallyn már mentünk az autóval, de ilyen körülmények között, ahol nagyon fontos az, hogy kanyarból kanyarba tudjuk átvinni az autó lendületét nehezebb dolgom lesz, meglátjuk, hogy sikerül majd, nagyon várom már a versenyt” – mondja a pilóta, a stratégia kapcsán pedig elég egyértelműen fogalmaz. „Itt nagyon nem lehet taktikázni. Az első perctől kezdve nyomni kell. Szeretnénk jó eredményt elérni, de megint olyan mezőny gyűlt össze ami szerintem a legerősebb közel s távol. Mindenesetre mi mindent megteszünk, nyomni fogjuk, és meglátjuk mire lesz elég.”

A hangulat nagyszerű az autóban és a szervizparkban is. A Csomós-Nagy párossal bár versenytársak, de ahogy Martin mondja, az autón kívül ez nem érvényes, remek a kapcsolat, már együtt is vacsorázott a két duó.

Két nap pályabejárás, majd a kvalifikáció és a verseny a következő napok programja. A pályabejáráson az előző itinerekre alapoznak, a navigátornak ezt kell átdolgoznia. Berendi Dávid apró előnyben van Martinhoz képest, mert ő már negyedszer jár ezen a versenyen, 2016-ban is rajthoz állt a Kanári-szigeteken. A Rally2-es autó viszont neki is újdonság itt, az élmény pedig számára is óriási.

Nagyon jó volt! Jó volt a váltás a kétkerekes autóról a négykerekes autóra. Fura volt látni a különbséget, hogy mennyire gyorsan odaérünk a kanyarokhoz, és ez nagyon tetszett. Kiváncsi leszek a versenyen milyen érzés lesz” – kezdi Dávid, majd egy kis szünetet tart, mert a teszt után át kell verekedniük magukat egy rendőri záráson. Némi angol-spanyol kommunikációt követően folytatja a beszámolót, immár a szakmai kérdésekkel.

„A korábbi itiner az alap, de sokat kell vele foglalkozni, mert teljesen más ritmust igényel, mint a kisautóval. Nagyon sok kanyart össze kell fűzni, és sok kanyarnál meg kell nézni azt, hogy mennyivel hamarabb kell bemondani, hogy az információ időben eljusson a pilótához. Erre már a felíráskor is nagyon kell figyelni, illetve amikor az itinert a végén javítom, akkor erre elég nagy hangsúlyt kell fektetnem. Az, hogy negyedszer vagyok itt nagy előny, a pályákat és a környezetet is ismerem. Jó érzés volt az is, hogy már találkoztunk néhány itt élő magyarral is, ők csak azért jöttek el, hogy megnézzék a magyar versenyzőket, és ez mindig nagyon jszívmelengető” – fejezte be Berendi Dávid.

A Kanári-szigetek Rally pénteken kezdődik, magyar idő szerint 13:15-kor a shakedownnal.

László Martin
Foto: Topp-Cars

 

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss