2024. május 03. 22:50

KezdőlapERCSolberg verhetetlen volt, Paddon növelte előnyét, Ostberg megdöntötte saját rekordját a Skandináv...

Solberg verhetetlen volt, Paddon növelte előnyét, Ostberg megdöntötte saját rekordját a Skandináv Rallyn

-

Oliver Solberg nyerte hazai Eb futamát, a svéd Skandináv Rallyt a pontversenyben előnyét növelő Hayden Paddon és Martins Sesks előtt. Mads Ostberg elképesztő rekordot állított fel a Colin’s Crest ugratón. 

Fantasztikus csatákat és néhány komolyabb balesetet hozott az először megrendezett svéd Skandináv Rally, mely vélhetően azonnal hosszú időre bebetonozta magát az ERC naptárba. 

A győzelemért mindvégig Oliver Solberg és Hayden Paddon harcolt elsősorban, és bár pénteken és szombaton reggel is az új-zélandi versenyző kezdett jobban, a délutánok mindkét napon a svéd versenyzőé volt, így végül Solberg 22.5 másodperc előnnyel tudott nyerni Paddon előtt.  

Szombat délután Paddon inkább már második helyének tartására törekedett, kivéve a Power Stage-et, mert ott jobban nyomta a gázt és végül meg is nyerte a szakaszt. 

A harmadik helyre még szombat délben is hárman pályáztak, azonban Mikko Heikkila a második szombat délutáni gyorsaságin defektet szedett össze, így végül a bronzérem Martins Sesks és Nikolay Gryazin között dőlt el, a lett versenyző végül 3.3 másodperc előnnyel zárt orosz riválisa előtt és szerezte meg a dobogó alsó fokát. 

Több drámai jelenet is lezajlott szombaton, hiszen az Eb címvédő Efrén Llarena a nap második szakaszán egy jobb kanyar külső ívén talált el valamit, ami miatt megsérült Skodája felfüggesztése és kiállni kényszerült. Ugyanitt esett ki Simone Campedelli és kapott defektet Heikkila is, aki végül a harmadik hely helyett csak 12. helyen ért célba. 

A verseny legnagyobb borulását Frank Tore Larsen mutatta be szintén a szombati második pályán. 

A nap negyedik szakasza a Colin’s Crest ugratót is magába foglaló pályán volt, ahol Mads Ostberg délelőtt megdöntötte Eyvind Brynildsen 44 méteres ugratását két méterrel, majd a Power Stage-en még egy méterrel tudott többet a levegőben tölteni, így végül 47 méter az új rekord.  

László Martin és Berendi Dávid azt követően, hogy túl kemény rugó beállítással kezdett pénteken, később már megtalálva a jó beállítást folyamatosan tudott gyorsulni, és bár szombaton több forgást is bemutatott, az ERC értékelés 14. helyén ért célba, így ismét sikerült a pontszerzés. 

Öt verseny után Hayden Paddon 34 pontra növelte előnyét Martins Sesks előtt, Mads Ostberg bár a nyolcadik hely ellenére is megtartotta a bajnoki harmadik helyet, hátránya 62 pontra nőtt. Efrén Llarena pedig már 92 pontos hátránnyal áll az ötödi9k helyen, így csupán matematikai esélye maradt a címvédésre. 

Az Európa-bajnokság mostantól aszfaltos versenyekkel folytatódik, legközelebb Rómában, július végén. 

A verseny végeredménye

Friss