2024. április 27. 14:04

KezdőlapERCMi a közös az ERC-ben és az ORB2-ben?

Mi a közös az ERC-ben és az ORB2-ben?

-

Az ERC idei öt versenyén négy győztest avattak, míg az ORB2 három futamán hármat, azonban mindkét sorozatban az a versenyző vezeti a pontversenyt, aki a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt tudta eddig nyújtani. 

A nyolc futamos ERC abszolút pontversenyét öt verseny után az a Hayden Paddon – John Kennard duó vezeti, aki egyedül a Fafe Rallyn tudott nyerni, ráadásul ott is némi szerencsével, hiszen Mikko Heikkila az utolsó szakaszon defekt miatt bukta el az első helyet. Az új-zélandi páros pedig azóta sem tudott nyerni, Kanári-szigeteken Yoann Bonato, Lengyelországban és Lettországban Martins Sesks, míg Svédországban Oliver Solberg tudott győzelemmel zárni, ugyanakkor Paddon minden versenyt a második helyen zárt. 

Ez a kiegyensúlyozott teljesítmény pedig igazán sokat ér, hiszen Paddon legfőbb riválisai, Martins Sesks és Mads Ostberg is hol jobban, hol rosszabbul szerepel. 

Így Paddon 34 pont előnyre tett már szert, ami egy pont híján egy versenynyi előnyt jelent. 

Fotó: FIA ERC

A magyar ORB2-ben pedig hasonló figyelhető meg. Az eddigi három versenyen mindig más tudott nyerni, a Nyerges Rallyn Baksai László és Erdei Zoltán, a Salgó Rallyn Zoltán Kevin és Búzás Róbert, míg a Mecsek Rallyn Czékmány Norbert és Takács Gábor zárt első helyen, a bajnoki pontversenyt ugyanakkor Strider Zoltán és Borsfai Dávid vezeti, akik egy negyedik, egy harmadik és egy ötödik helyet tudtak elérni. 

Három futam után Striderék előnye pedig 5 pont Zoltán Kevinék és 11 pont Szetei Norbert és Heszler Ferenc előtt. 

A két bajnokságot tekintve tehát kijelenthető, hogy a kiegyensúlyozott versenyzés sokszor jóval többet ér, mint a folyamatos kockáztatás, mely egyszer győzelmet, máskor pedig kiesést eredményez. 

Az ORB2 idei negyedik versenyét a hétvégén, Egerben rendezik, ahol kiderül, tudja-e folytatni a kiegyensúlyozott szereplést Strider Zoltán.  

Friss