2024. április 29. 18:37

KezdőlapERC“WRC-be vele!” - követelik a versenyzők a most debütált verseny után

“WRC-be vele!” – követelik a versenyzők a most debütált verseny után

-

Máris WRC futamként szeretnék látni az élversenyzők a svéd Skandináv Rallyt, mely a hétvégén volt először megtartva. 

A Skandináv Rally hatalmas sikerrel zajlott le a hétvégén az ERC idei ötödik futamaként, Oliver Solberg és Hayden Paddon szerint a svéd versenynek a WRC-be kell minél előbb kerülnie. 

A verseny előtt még a padkavédelmet biztosító elemek miatt kritizálták a rendezvényt, a futam után azonban alig győzték dicsérni a pilóták a rallyt. 

“Minden részét imádtam a Skandináv Rallynak – mondta Hayden Paddon a Dirtfishnek. – Fenomenális szakaszok voltak, melyek a második körben is nagyon jó állapotban voltak. Igaz, hogy a Colins pálya kicsit leromlott a Power Stage-re, de még így is nagyon jó minőségű volt. Mi versenyzők, nagyon kedveljük az olyan versenyeket, ahol nem kell a sziklákra vagy a nyomokra figyelni, hanem csak a jó tempóra. Szerintem a versenynek a WRC-ben a helye, mondjuk Finnország lehetne télen, Svédország pedig nyáron. Tudom, hogy ez a hagyományokkal ellentétes és valószínűleg a szurkolók sem örülnének, de a svéd utak valóban kiválóak.” 

Oliver Solberg szerint is WRC naptárban a helye a Skandináv Rallynak. 

Fotó: FIA ERC

“Igaz, hogy ez valóban a hazai versenyem, de őszintén mondom, hogy ezek a pályák a legjobb gyors szakaszok, melyeket valaha is teljesítettem – mondta a versenyt nyerő Oliver Solberg. – Szerintem ez a verseny az észt és finn WRC futamoknál is jobbak. Nagyon gyorsak az utak, helyenként pedig technikásak, ahol nincs helye hibának. Egész életemre vonatkozóan elmondhatom, hogy soha nem koncentráltam annyira, mint ezen a versenyen. Ez a rally elsősorban Finnországra hasonlít, de sokkal szűkebbek és technikásabbak a pályák, ugyanakkor nagyon gyorsak is.” 

Az ERC menedzsere, Ian Campbell ugyancsak elismerően nyilatkozott a svéd versenyről. 

“A Skandináv Rally egészen magasra tette a lécet már az első alkalommal a többi versennyel kapcsolatban – Mondta Campbell. – Minden zökkenőmentesen zajlott, a pályák pedig egészen hihetetlenek. Komolyan gyorsak és gyönyörűek. A verseny szervizparkja nagyon nagy, sokkal több csapat is elférne. Ugyanakkor nagyszerű lehetőség van céges rendezvényekre, a szponzorok bemutatására, vagy éppen családi programokra, vagy egyéb bulikra. Arról már nem is beszélve, hogy érvényes jeggyel ingyenes buszjáratot lehet használni a szakaszokra való kijutáshoz. Gyakorlatilag az egész hét egy fesztivál volt.” 

Az ERC menedzsere szerint is a WRC naptárba illő verseny volt a svéd. 

“Gyakorlatilag elmondható, hogy a verseny egy mini WRC futam volt, melynek valóban a WRC-ben lenne a helye. Ugyanakkor az ERC-be is kellenek a színvonalas rendezvények és a Skandináv Rally nagyon magasra tette a lécet a színvonalat illetően.” 

Friss