2024. május 03. 20:19

KezdőlapERCTanak hozta a kötelezőt, majd Lukyanuk tett csodát július 19-én

Tanak hozta a kötelezőt, majd Lukyanuk tett csodát július 19-én

-

Két évforduló is kötődik július 19-hez, 2014-ben Ott Tanak komoly tempót bemutatva tudott nyerni az Észt Rallyn, majd egy évvel később Alexey Lukyanuk parádézott a gyors murvás pályákon. 

Az Észt Rallyt nyolc, illetve kilenc éve is július 17-19. között rendezték a Rally Európa-bajnokság futamaként. 

A 2014-es versenyen pedig rajthoz állt a helyi szurkolók nagy kedvence, Ott Tanak is, aki Raigo Mölder navigálásával 14 szakaszból 10-et megnyerve zárt az élen az MM Motorsport Ford Fiesta R5-ös autójával. Ráadásul abban az évben volt csapatfőnökének, Markko Martin győzelmének ötödik évfordulója ezen a futamon. 

Tanak a verseny végén 47.1 másodperc előnnyel tuidott nyerni a Mitsubishit vezető Alexey Lukyanuk és Alexey Arnautov előtt, míg a harmadik helyen Timmu Korge és Erki Pints ugyancsak R5-ös Forddal zárt, 55.4 másodperc hátránnyal. 

“Jó tempóban sikerült az egész versenyen mennünk – mondta Ott Tanak. – Már pénteken sikerült szép előnyre szert tenni, így ma csak igyekeztünk élvezni a versenyt. A szervezők tökéletes munkát végeztek. Nem egyszerű nagy versenyt egy olyan kis országban létrehozni, mint Észtország, de a verseny nagyon jól vizsgázott.” 

A kilenc évvel ezelőtti versenyen indult két magyar páros is, akik közül Bessenyey Zoltán és Nyirfás Julianna az ERC2 2WD harmadik helyét szerezték meg R3-as Hondával, míg Klausz Kristóf és Kecskeméti Balázs nem tudott célba érni a Renault Clio R3-mal. 

Fotó: FIA ERC

Egy évvel később azonban komoly csodának voltak tanúi az Észt Rallyra kilátogatók, hiszen Alexey Lukyanuk és Alexey Arnautov a Mitsubishi Lancer Evo X gyorsaságát, valamint saját helyismeretét kihasználva megtudta nyerni a versenyt. Az orosz páros a 16 szakasz felét tudta megnyerni és végül 12.7 másodperccel előzte meg a lengyel Kajetan Kajetanowicz – Jaroslaw Baran – Ford Fiesta R5 triót. A harmadik helyen Evo IX-es Mitsubishivel Rainer Aus és Simo Koskinen ért célba 1:07 perc hátránnyal. 

A 2015-ös versenyen Botka Dávid és Mihalik Péter indult magyar színekben Észtországban, és az abszolút kilencedik és ERC2 ötödik helyet szerezték meg Evo 9-es Mitsubishijükkel.  

Friss