2024. április 29. 11:57

KezdőlapERCWales ERC futammal térne vissza a nemzetközi rallysportba

Wales ERC futammal térne vissza a nemzetközi rallysportba

-

Wales annak ellenére, hogy WRC futamot nem tud rendezni gazdasági problémák miatt, szeretne visszatérni a nemzetközi rallysportba, ezt pedig egy Eb futam megrendezésével tudják elképzelni. 

2019-ben rendezték az utolsó brit WRC futamot Walesben, majd előbb a világjárvány, később pedig gazdasági problémák miatt nem tudtak újra versenyt tartani. 

Júniusig volt remény, hogy 2024-ben visszatér a vb mezőny Nagy-Britanniába, azonban ez a terv is meghiúsult. 

Wales azonban fontosnak tartja, hogy ismét nemzetközi versenyt rendezhessen, ezért most a legújabb terv szerint ERC futamot szeretnének létrehozni. 

A verseny a Ceredigion Rally lehetne, mely 2019-ben lett először megtartva, és népszerűsége folyamatosan nő. 

Tavaly Hayden Paddon volt a leggyorsabb a versenyen, idén szeptemberben pedig a Brit Rally Bajnokság mellett az ERT mezőny is rajthoz áll. 

A korábbi Wales Rally pályáin zajló versenyt a helyi Megyei Tanács és kereskedelmi partnerek segítségével emelnék ERC szintre. 

A verseny rendezői részt vettek a Skandináv Rallyn, ahol az ERC irányítóival is találkoztak. 

“Minden évben arra törekszünk, hogy megújítsuk és fejlesszük a Ceredigion Rallyt – mondta Phil Pugh a szervező bizottság elnöke. – A következő lépés a fejlődésben pedig egy ERC futam megrendezése lenne. A Wales Rally elvesztése komoly visszaesést jelentett az Egyesült Királyságban, ezért verseny szervezőként célunk, hogy Walest ismét a nemzetközi rallysportba emeljük. Egy ERC futam jó lehetőség lenne, hogy a helyi bajnokság mezőnye a kontinens bajnokság mezőnyének erejével mérje össze tudását. A Wales Rally ugyan murvás pályákon zajlott, de kiváló aszfaltos útjaink is vannak, ezért ilyen ERC futamot szeretnénk. Svédországban jól sikerültek a megbeszélésünk az ERC vezetőivel, és most már látjuk, hogy mit kell tennünk, hogy elérjük célunkat.” 

“A WRC Promóter folyamatosan megbeszéléseket folytat az ERC iránt érdeklődő versenyszervezőkkel – mondta Ian Campbell az ERC menedzsere. – Nem titok, hogy a Ceredigion Rally az egyik érdeklődő, folytatódnak a megbeszélések a szervezőkkel, mert mi is szeretnénk az Egyesült Királyságban nemzetközi versenyt tartani.” 

A versenyt Elfyn Evans, a Toyota Gazoo Racing walesi pilótája is támogatja. 

“Az Egyesült Királyságnak égető szüksége lenne egy nemzetközi rally versenyre, hogy az ország vissza tudjon kerülni az FIA naptárába – mondta Evans. – Egy ilyen versenyre pedig jelenleg a Ceredigion Rally a legesélyesebb. A szervezők csapat egy nemzetközi versenyzőkből álló szervezet, akik szeretnék a versenyüket fejleszteni. A pályák vb színvonalúak, gyors és technikásak is vannak, a tapadás pedig kimagaslóan nagy, ami nagyszerű kihívást jelent versenyzői szemszögből.” 

Friss