2024. április 28. 11:09

KezdőlapERCMagyar Skodával versenyez az ERC felzárkózások királya

Magyar Skodával versenyez az ERC felzárkózások királya

-

Az osztrák Simon Wagner ebben a szezonban kétszer is az első ötben végzett a Rallye Európa-bajnokságon, és mindkét alkalommal jóval rosszabb pozícióból küzdötte vissza magát, így a sorozat hivatalos honlapja szerint ő az ERC felzárkózások nem hivatalos királya.

A Kanári-szigeteken a 30 éves versenyző az első nap végén a 17. helyig csúszott vissza, majd a második napon magára talált, és az ERC értékelésben az ötödik helyen végzett.

Két osztrák verseny és egy cseh futam után az ERC szezonja a múlt hónapban a Róma Rallyn folytatódott, de hasonló forgatókönyv mentén. Wagner a 16. helyről az ötödik helyre jött fel a Škoda Fabia RS Rally2-vel, igaz, itt a 12-es gyorsaságin rengetegen defektet kaptak. Ez azonban nem változtatott azon, hogy ismét a második napra gyorsult fel az osztrák duó.

„Boldog vagyok a helyezéssel, ez az, amit reméltem, és a legjobb, amit kívánhattam” – mondta Wagner a Róma Rally befejezésekor. „A sebességen még van mit javítani, de nem sokat, mert az egész ERC mezőny elég szoros. Csak egy kicsit többet kell találnunk, legalábbis a Barumra.”

Wagner
Simon Wagner – foto: @World / Red Bull Content Pool

A kétszeres osztrák bajnok a Barum Rallyn általában jól szerepel, egy abszolút dobogós helyezést és három kategória dobogót szerzett az aszfaltos versenyen.

2017-ben harmadik lett a régi R2 kategórián alapuló Junior ERC osztályban, majd egy évvel később a második helyet szerezte meg. 2019-ben pedig, miután feljebb lépett az R5-ös alapú Junior ERC osztályba, Wagner a harmadik helyen végzett, összetettben pedig hatodik lett a Fabia Rally2 evo-val. Tavaly erre is rálicitált és harmadik lett összetettben az Eurosol Racing Team autójával.

Wagner bizakodva várja a csehországi versenyt, még úgy is, hogy itt a hazai pilóták az abszlút favoritok.

„Az biztos, hogy a római eredmény segít egy kicsit az önbizalomban, de még mindig van némi ismeretlen, mert egy kicsit küszködtünk ebben a szezonban” – mondta Wagner. „A Kanári-szigeteken a 17. helyről feljöttünk az ötödikre, szóval a második napok mindenképpen nekünk kedveznek, és nagyon várom már a Barumot.”

Ahhoz, hogy a második versenynapok így alakuljanak kellett a csapat is, az Eurosol a versenyző igényeihez tudta szabni a Fabia RS-t, ami azt is mutatja, hogy egyre jobban megismerik a Skoda új autóját is.

Wagner
foto: Eurosol Racing Team

 

Friss