2024. április 29. 08:44

KezdőlapERCKi nyerte a legtöbb ERC futamot 2013 óta?

Ki nyerte a legtöbb ERC futamot 2013 óta?

-

A Rally Európa-bajnokság 2013 és 2022 közötti időszakában Kajetan Kajetanowicz volt a legeredményesebb versenyző három Eb címet nyerve, azonban a lengyel versenyző csak a harmadik legtöbb versenyt nyerte ebben az időszakban. 

A Rally Európa-bajnokság igazi megreformálása 2013-ban kezdődött, amikor az Eurosport Events vette át a bajnokság irányítását, majd a kontinens bajnokság 2022-vel a WRC Promóter kezébe került. 

A promóterek korszakának legeredményesebb versenyzője Kajetan Kajetanowicz volt, aki 2015 és 2017 között utolérve Luca Rossettit három Eb címet is szerzett. 

De mi a helyzet a versenygyőzelmek terén? 

Nos, ebben a tekintetben Kajto csak a harmadik helyet foglalja el hat győzelemmel. 

Az első és második helyen pedig azonos futamgyőzelemmel áll a kétszeres Európa-bajnok Alexey Lukyanuk, valamint 2013 bajnoka, Jan Kopecky egyaránt 13 futamgyőzelemmel. Az orosz és a cseh versenyző között pedig abban a tekintetben sincs különbség, hogy mindketten aszfaltos versenyeken szerezték legtöbb sikerüket.  

Lukyanuk hét helyszínen tudott nyerni, a legtöbb győzelmet pedig a Kanári-szigeteken szerezte, ahol négy alaklommal zárt az első helyen. 

Kopecky pedig elsősorban hazai versenyén, a Barum Rallyn volt legyőzhetetlen, a 13 sikerből nyolc alkalommal diadalmaskodott Csehországban. 

Fotó: FIA ERC

Friss