2024. április 30. 20:26

KezdőlapERCMagyar versenyzők legsikeresebb ERC futamai – Jugoszláv Rally 1973

Magyar versenyzők legsikeresebb ERC futamai – Jugoszláv Rally 1973

-

Az 1973-as Jugoszláv Rally az egyike azon versenyeknek, melyen magyar versenyzők értek el kimagasló eredményt. Rally Európa-bajnokság akkori szezonjának kilencedik versenyén Ferjáncz Attila Zsembery Jenő navigálásával zárt második helyen Renault 12 Gordinijükkel. 

Az 1973-as Yu Rallyt az Akademac autóklub szervezésében május 10-13. Között rendezték, a 72 nevezett párosnak 14 vegyes talajú szakaszt kellett teljesíteni, a versenytáv pedig 144 km volt. 

A verseny a mai Horvátország területéről rajtolt, majd Bosznia-Hercegovinán át Szerbiába, a belgrádi célig kellett elérni. A szakaszok aszfaltos, murvás pályák voltak, melyek helyenként igen rossz állapotban voltak, ennek ellenére a versenyzőknek igen nagy tempóval kellett vezetniük, éppen ezért akkoriban az egyik legnehezebb versenynek tartották. 

A verseny első napját az olasz Raffaele Pinto nyerte Fiat 124-gyel, azonban a második helyen Ferjáncz Attila és Zsembery Jenő állt a Renault 12 Gordinival, a harmadik helyen ugyancsak olasz páros, Donatella Tomincz és Gabriella Mamolo állt szintén Fiat 124-gyel. 

A verseny első gyorsaságiját a 7 km-es horvát Ucka szakaszon tartották, azonban a második szakaszon, a bosnyák, 23 km-es Tara gyorsaságin már csak 44 páros indult, tehát ekkorra már 28-an kiestek. Az első napot pedig végül 34-en fejezték be. 

A második napon 14 szakaszt várt a versenyben maradottakra, és számos drámai pillanat alakult ki. Raffele Pinto előbb az autó felfüggesztését rongálta meg, ami miatt a 11. helyre esett vissza, majd később a Kopaonik pálya emelkedőjét már nem bírta ki a Fiat és kiállni kényszerült. 

A nap során Tomincz állt az élre és meg is nyerte a versenyt, a második helyen azonban Ferjáncz Attila és Zsembery Jenő zárt 6:56 perc hátránnyal, míg a harmadik helyen a csehszolvák Jaroslav Jelinek és Svatopluk Kvaizar ért célba Skoda 120 S Rallye-val, további 17 másodperc hátránnyal. 

Ferjánczék számára ez volt a második dobogós eredmény az Eb-n, 1972-ben a München-Bécs-Budapest Rallyn végeztek ugyancsak második helyen. 

A napjainkban már Szerb Rallyként ismert versenyt a Ferjáncz-Zsembery kettős 1980-ban megnyerte, és összesen négy dobogós eredményt ért el.

További képek az 1973-as Yu Rallyról

Friss