2024. április 27. 10:19

KezdőlapERCA Rally Hungary sztárjai: Turán Frigyes

A Rally Hungary sztárjai: Turán Frigyes

-

Amikor a Rally Hungary sztárjairól írunk, nem felejthetjük ki Turán Frigyest, aki 2019-ben képes volt megnyerni a nyíregyházi ERC futamot. 

Turán Frigyes 20 évesen, 1994-ben a gyorsasági szakágban kezdte versenyzői karrierjét, ahol több kategória bajnoki címet is szerzett, 2000-ben pedig az év gyorsasági autóversenyzője címet is kiérdemelte. Rally karrierjét 28 évesen, 2002-ben kezdte Toyota Celicával, és idővel egyre sikeresebb lett ebben a szakágban is. 

2003 és 2006 között Mitsubishivel versenyzett, azonban első győzelmét a 2006 végén rendezett Mikulás Rallyn érte el, ahol Skoda Octavia WRC-vel nyerni tudott. 

A következő évet már a Skodával teljesítette az ORB versenyein, majd 2008-ban Peugeot 307 WRC-re váltott, mellyel azonnal a bajnokság második helyén végzett, és a Miskolc Rallyn első ORB futamgyőzelmét is megszerezte. Az év végi Mecsek Rallyn anyagi problémák miatt kénytelen volt visszaülni az A-csoportos Mitsubishibe, mellyel a harmadik helyen ért célba. 

A 2009-es esztendőt az Octavia WRC-vel kezdte, majd a szezonzáró Komló Rallyig Peugeot 307 WRC-vel tudott versenyezni, Komlón azonban már egy Fabia WRC-vel állt rajthoz, azonban ott nem sikerült a célba érés. Év végén ismét a második helyet szerezte az ORB-ben, a pécsi győzelemnek is köszönhetően. 

2010-ben már a hazai szabályváltozások miatt N-csoportos Mitsubishivel folytatta a versenyzést itthon, azonban Portugáliában a Peugeot 307 WRC-vel mutatkozott be WRC mezőnyben. Az ORB-ben végül három versenyen indult és a bajnokság 10. helyét szerezte meg. A vb-n azonban komoly sikereket ért el, a portugál versenyen ugyan még szuperrally miatt a 23. helyen ért célba, Bulgáriában azonban történelmet írva az első magyar versenyző lett, aki vb pontot tudott szerezni. Az Elzász Rallyn ismét tudott a nyolcadik helyen is állni, azonban a célba érés végül nem sikerült. Friciék tempója azonban felkeltette az M-Sport figyelmét, így Spanyolországban már gyári Ford Focus WRC-vel indulhatott Zsiros Gábor navigálásával. A második nap végén a hetedik helyen álltak Turánék, azonban az utolsó nap első szakaszán végül baleset miatt kiestek. 

2011-ben már az SWRC bajnokságban indult Turán, Ford Fiesta S2000-rel, mellyel az Akropolisz Rallyn és Németországban is harmadik helyen ért célba. A Turán-Zsiros kettős indult az az évi Mecsek Rallyn is, ahol az IRC versenyt vezetni is tudta, azonban végül egy farönköt eltalálva kiestek. 

Az újabb igazán sikeres szezonra 2013-ig kellett várni, amikor Turánék Ford Focus WRC-vel a magyar bajnokság harmadik helyét szerezték meg. Ebben az évben debütáltak az ERC-ben is, az osztrák Janner Rallyn és a lett Liepaja Rallyn indulva Subaruval. 

Mivel 2014-től már nem lehetett az ORB abszolút bajnoki címéért harcolni WRC-vel, így Turánék előbb S2000-es Peugeot-val, majd R5-ös 208-sal folytatták, azonban az R5-ös autó műszaki hibája és két baleset miatt csak a bajnokság nyolcadik helyén zártak. 

2015-től következett a Ford korszak, amikor az első évben az ORB nyolcadik helyén végzett Frici, majd 2016-ban már a WRC2 17. helyét szerezte meg négy nyolcadik és két kilencedik eredménnyel. 2017-től még mindig Ford Fiesta R5-tel az ORB-ben folytatta Turán és Farnadi Ágnes navigálásával az ötödik helyet szerezte meg év végén, 2018-ban pedig már Bagaméri László foglalt helyet a Jobb1-ben, akivel ismét sikerült megszerezni az ORB második helyét. Ebben a szezonban a Ford mellett R5-ös Hyundaijal is versenyzett. 

2019-ben ugyancsak a magyar bajnokság negyedik helyén zárt a Turán-Bagaméri kettős, azonban az Eb-t tekintve ekkor érték el a legnagyobb sikert, hiszen megnyerték a drámai fordulatokat tartogató Rally Hungaryt. Érdekesség, hogy a páros a szezon nagy részében Forddal versenyzett, Pécsett és Nyíregyházán Skoda Fabia R5-tel állt rajthoz. 

2020-tól új korszak, a jelenleg is tartó Volkswagen éra kezdődött Turán karrierjében, és a Poloval az első évben a második helyet szerezte meg az ORB-ben, egyetlen ponttal elmaradva Hadik Andrástól, és a második hely megszerzésére idén is jó esélye van Farnadi Ágnes navigálásával. Ehhez azonban a Rally Hungaryn még harcolniuk kell az őket 24 pontos hátránnyal követő Velenczei Ádámmal. 

A 49 éves Turán Frigyes rally karrierje során 169 versenyen indult, köztük 17 WRC és 5 ERC futamon és összesen 17 rallyn zárt az abszolút első helyen. 

Friss