2024. április 29. 02:35

KezdőlapERCA rallycross magyar bajnok is autóba ül a Rally Hungaryn

A rallycross magyar bajnok is autóba ül a Rally Hungaryn

-

Benyó Máté a rallycross ob utolsó előtti versenyhétvégéjén Nyirádon szerezte meg a magyar bajnoki címet. Az újdonsült bajnokot a Peugeot 208 Supercarral legközelebb a Rabócsiringen láthatjuk október 6-án, amikor a Rally Hungary szuperspeciálján mutatja meg a 600 lóerős versenyautót.

A pálya ugyan ismerős lesz, mégis hordoz majd újdonságot Benyó Máténak.

„A Rabócsiringen már nagyon sokszor mentünk, de a szuperspeciálon kialakított nyomvonal nekünk is új lesz. Talán szorosak lesznek az idők, mert nem gondolom, hogy azt az erőkülönbséget, amink egy rallyautóval szemben van, azt egy ilyen szűk, technikás, éles visszafordítókkal tagolt pályán ki tudjuk használni. Én is kíváncsi leszek, hogy főleg a rutinos rallypilótákhoz képest hol leszünk időben. A gumink is más, kevésbé erős oldaltartást ad, mint a rally-abroncsok. Azt hiszem ha hasonló tempót tudunk, az már jó, de nyilván az lesz nekünk is a fontos, hogy a nézőknek élményt biztosítsunk és látványosan autózzunk ezekkel a 600 lóerős autókkal.”

Benyó Máté
foto: Korda Racing

Örülök ennek a lehetőségnek, mert minden olyan esemény fontos, ahol picit kötetlenebbül találkozhatunk a szurkolókkal” – tette hozzá Máté. „Azt gondlom, hogy minden versenyzőnek, és kiemelten azoknak, akik nemzetközi szinten eredményesek, valamilyen szinten kötelessége is, hogy népszerűsítse az autósportot és emberközelibbé tegye a nézők számára. Nagyon örülök, hogy vannak ilyen események, mint a Rally Hungary szuperspeciálja és az előtte rendezett show. Én személy szerint mindent annak rendelek majd alá, hogy a nézők jól érezzék magukat és minél többször kilátogassanak ilyen autósport eseményekre.”

Benyó Máté
foto: Korda Racing

A pénteki szuperspeciál után szombaton és vasárnap már kökemény rallypályákon folytatódik a Rally Hungary, Benyó Máté természetesen nem hagyja ki a lehetőséget, hogy megnézze a kontinens legjobbjait, bár szurkolni természetesen a magyaroknak fog.

„Szombaton mindenképpen tervezem, és ha vasárnap esetleg nem is tudok ott lenni, mindenképpen követem. Nagyon sokszor tervben volt már, hogy elmenjek egy-egy rallyversenyre, de sajnos az elmúlt időszakban mindig közbejött valami. Most mindenképpen szeretnék a magyar versenyzőknek szurkolni, ugye Vincze Feri a csapattársam a Korda Racingnél, és jó eredményre képes, nem beszélve Csomós Mixiről és többiekről. Én érzek a levegőben egy meglepetés magyar eredményt, remélem igazam lesz.”

Nem csak a pályán lesz Korda Racing-es csapattárs, a pálya szélén is szakértő segítséget kap Máté, hiszen csapatvezetője és mentora Spitzmüller Csaba.

„Spici ott lesz velünk. Rallycrossban is iszom a szavait, rallyban pedig egyértelműen az ikonok közé tartozik. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen észrevételei lesznek a pálya széléről. Nekem eddig ismeretlenek volt a rally finomságai, kíváncsi leszek, hogy egy ilyen igazi rallys nemzetközi eseménynek milyen lesz a hangulata nézői szemmel.”

A Rally Hungaryn új szakágat kipróbáló Michelisz Norbertről is megkérdeztük Mátét, és talán nem meglepő, hogy Norbitól is jó eredményt vár.

„Nagy fába vágta a fejszéjét, de arra számítok, hogy jól helytáll. Nagyon tapasztalt, rutinos és precíz pilóta, utóbbi ebben a szakágban is fontos. Az autót gyorsan megszokja majd, inkább az a kérdés, hogy mi, akik a pályaversenyzés világából jöttünk, és nem vagyunk hozzászokva, hogy más diktálja az itinert és úgymond vakon menjünk be 160-nal egy kanyarba a fák közé, az mennyire fogja vissza azt a pilótát aki nem ezekhez a körülményekhez szokott. Már sokszor gondolkodtam, hogy ha esetleg én lehetőséget kapnék egy rallyn, akkor pont ebből kiindulva vajon hogyan teljesítenék. Norbinak olyan tapasztalata van, hogy szerintem sikeresen veszi ezt az akadályt és én a mezőny első harmadába várom őt.”

Benyó
foto: Korda Racing

Friss