2024. április 29. 00:31

KezdőlapERCA Rally Hungary sztárjai: Vincze Ferenc

A Rally Hungary sztárjai: Vincze Ferenc

-

Vincze Ferenc 2019 után idén is megtudta nyerni a Magyar Rally Bajnokságot, így bár az ERC-ben kevés tapasztalattal rendelkezik, könnyen lehet az idei Rally Hungary egyik magyar főszereplője. 

Vincze Ferenc 21 évesen, 2012-ben kezdte rally karrierjét az RTE bajnokságban Mitsubishi Lancer Evo IX-cel, mellyel azonnal első versenyén, Miskolcon kategóriája dobogóján tudott végezni. Ebben a sorozatban töltötte még a 2013-as évet is, akkor azonban már R4-es Mitsubishivel bajnoki címet is szerzett. 

2014-ben állt rajthoz első ORB futamán, Kassán, ahol azonban még nem sikerült a verseny befejezése, azonban a Mecsek Rallyn már az előkelő hatodik helyen ért célba. 2015-ben már teljes szezonban indult az ORB-ben, azonban ekkor még sok problémával küzdött, 2016-ban viszont már három harmadik helynek is köszönhetően a bajnokság harmadik helyét szerezte meg. Azt követően, hogy Ózdon elköszönt a Mitsubishitől, a Szilveszter Rallyn megszerezte első győzelmét is, ekkor már Skoda Fabia R5-tel indulva.  

Ekkortól kezdődött az a Skoda-korszak, mely során 2017-ben és 2018-ban ismét az ORB harmadik helyén zárt, míg 2019-ben először tudott első helyen végezni az ORB-ben. Első abszolút győzelmét a magyar bajnokságban a 2017-es Eger Rallyn szerezte, 2018-ban pedig Székesfehérvárott és Ózdon is nyerni tudott. A bajnoki címet eredményező szezonjában azonban már négyszer is verhetetlen volt Igor Bacigál navigálásával. 

A 2019-es évet a Szilveszter Rallyn zárta, ahol harmadik helyen tudott célba érni, Kalle Rovanpera és Petr Semerád mögött Szőke Tamással a Jobb1-ben. 

A 2020-as szezonban pedig folytatta a jó szereplést Vincze Ferenc, ekkor azonban már csak egy győzelmet tudott elérni az ORB-ben, év végén pedig harmadik lett. 

A sikeresség ellenére azonban a 2021-es évben nem sikerült biztosítani az anyagi hátteret, így a teljes ORB szezont kihagyva, csak a Szilveszter Rallyn tudott indulni, ahol nyerni tudott. 

A 2022-es ORB-ben azonban ismét indulni tudott, és szinte minden versenyen második helyen végezve a bajnokság második helyét szerezte meg Mads Ostberg mögött. 

Idén a norvég versenyző már nem indult a HUMDA Országos Rally Bajnokságban, így előzetesen a legtöbben Vinczét várták a bajnokság első helyére, a 32 éves pilóta pedig igazolta is ezt az elvárást, és két győzelmet aratva már a Győr Rallyn bebiztosította második bajnoki címét Percze Nándor navigálásával. 

Az ERC-ben 2019-ben debütált Vincze Ferenc, majd 2020-ban is indult, azonban hiába nyert három szakaszt a két Rally Hungaryn, célba még nem sikerült érni. 

Ahogy 2019-ben, úgy idén is sikerült azonban már a nyíregyházi ERC futam előtt bajnoki címet szereznie Vincze Ferencnek, így már felszabadultan próbálhat meg elérni egy jó eredményt az Eb mezőnyben. 

Vincze Ferenc 11 éves karrierje során eddig 71 rallyn indult és 17-szer tudott abszolút győzelmet elérni. 

Friss