2024. május 03. 16:36

KezdőlapERCYoann Bonato történelmet írt Franciországban

Yoann Bonato történelmet írt Franciországban

-

Yoann Bonato ötödik francia bajnoki címét szerezte, amit a bajnokság utolsó előtti versenyén győzelemmel biztosított be, így a bajnokságban történelmet írt. 

2017, 2018, 2020 és 2021 után ismét francia bajnok lett Yoann Bonato, miután megnyerte a Critérium des Cévennes versenyt, és így idei ötödik futamát nyerte a francia aszfalt bajnokságban, mely az első számú francia sorozat. 

A bajnokság idén kilenc versenyből állt, és szinte mindegyiken 200 km körüli versenytávot kellett teljesíteni. 

Yoann Bonato a szezonnyitó versenyen még csak negyedik lett, a következő hat versenyből azonban négyet megnyert, így a Critérium des Cévennes versenyen már a bajnoki címet is bebiztosíthatta a citroenes versenyző, amennyiben riválisai is hibáznak. 

A bajnokság utolsó előtti versenyén Bonato az első napon csupán három szakaszon nem tudott vezetni, majd a második napot már teljes egészében a rally élén töltötte és végül megszerezte idei ötödik sikerét, ami legfőbb riválisa, Eric Camilli kiesése miatt az ötödik bajnoki címet jelentette számára a szezon utolsó futama előtt. 

Az ötödik bajnoki címmel pedig Bonato a Francia Rally Bajnokság legeredményesebb versenyzője lett, ráadásul ezeket a címeket kezdettől fogva egy csapattal szerezte. 

“Amikor 20 évvel ezelőtt elkezdtem rally versenyezni, soha nem gondoltam volna, hogy én leszek az első versenyző, aki öt bajnoki címet tud szerezni a Francia Bajnokságban – mondta Yoann Bonato az ERC hivatalos oldalának. – A sikert pedig még nagyobbá teszi, hogy minden bajnoki címet Benjamin Boulloud navigálásával, a CHL Sport Auto csapattal, Citroennel és Michelin gumikkal szereztem. Ez pedig jól mutatja a csapat fantasztikus munkáját, és hogy minden versenyen nyerni szeretnének. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen csapat vesz körbe.” 

A Francia Rally Bajnokságban Bernard Béguin négy, Didier Auriol, Philippe Bugalski, Bernard Darniche, Gus Fréquelin három-három, Jean-Claude Andruet, Patrick Bernardini, Francois Chatriot, Jean-Marie Cuoq, Jacques Henry, Julien Maurin, Gilles Panizzi, Jean Ragnotti, Jean-Luc Thérier pedig 2-2 bajnoki címet tudott nyerni, további 18 versenyző, köztük Bryan Bouffier, Sébastien Loeb, Jean-Pierre Nicolas, Yohan Rossel, Bruno Saby, Stéphane Sarrazin is csupán egy bajnoki címet nyert. 

Friss