2024. április 30. 04:00

KezdőlapERCHoffer Zsolt: Komoly elismerés, hogy mi rendezhetjük az ERC szezonnyitót

Hoffer Zsolt: Komoly elismerés, hogy mi rendezhetjük az ERC szezonnyitót

-

2024-ben az V. Rally Hungaryval kezdődik az ERC szezon, a nyitóverseny helyszíne Veszprém és a Balaton lesz, így természetesen murvás versennyel kezdődik az Eb szezon. A döntésről, és annak fontosságáról, hatásairól a rally szakág vezetőjét Hoffer Zsoltot kérdeztük.

A Rally Európa-bajnokság és a világbajnokság közös promóterrel működik. A futamok között vannak átjárások, ilyen például a Lengyel Rally, ami ERC futamból most világbajnoki futam lett. Emiatt az arányok is megváltoztak az aszfalt és a murva versenyek viszonyában, így merült fel annak az igénye, hogy valahol egy megfelelő minőségű murvás versenyt kell rendezni. Erre Magyarország tökéletesen alkalmas, Veszprém és környéke ideális terep erre. Mikor ezt a felkérést megkapta a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, akkor erre csak igent lehetett mondani” – idézte fel a kezdetet Hoffer Zsolt.

Az időzítésre eddig sem panaszkodhattunk, hiszen a Rally Hungaryk zárták a bajnokságot, több cím is itt dőlt el, jövőre azonban a szezonnyitót rendezzük, ami hasonló szakmai fontossággal bír, és a nézők számára is különleges lesz, itt mutatkoznak be először a versenyzők a 2024-es szezonban.

„Mivel az évadnyitó lesz a versenyünk, azt gondolom, hogy az Európa-bajnokság összes nagyágyújával találkozhatunk, akik a legjobb tudásuk szerint készülnek fel erre a versenyre, hiszen az első futam mindig komolyan befolyásolja az év hátralevő részét” – erősítette meg a szakágvezető.

Csomós
Fotó: Sári PéterERC

Az, hogy az V. Rally Hungary új időpontban és új helyszínen, ráadásul az eddigiektől eltérő felületen zajlik 2024-ben, azt is megmutatja, hogy Magyarországon adott a lehetőség arra, hogy az év bármely szakában, nívós nemzetközi versenyen jelenjen meg a rally élmezőnye.

„Egy szakágvezetőnek mindig nagy dolog, ha az egyik hazai futam, amellett, hogy fontos része a magyar bajnokságnak és az Európa-bajnokságnak is fontos eleme. A kezdő és a zárófutam mindig különleges jelentőséggel bír, ezért különleges dolog a hazai rally életében, hogy eddig mi zárhattuk, most pedig mi nyitjuk az ERC szezont. Ez mindenképpen egy olyan pozitív és előremutató dolog, ami a jövőre nézve bizakodóvá tehet bennünket. A Veszprém környéki pályákról tudjuk, hogy nagyon jók, látványosak, és ami nagyon fontos a nézők szempontjából, jól megközelíthetőek. Szintén kiemelném azt is, hogy a támogatók szempontjából is remek lehetőség lesz a 2024-es Rally Hungary és a Balaton régió is fontos nemzetközi eseménnyel gazdagodik” – mondta Hoffer Zsolt, majd arra is kitért, hogy ez a fajta sokoldalúság jó üzenet nemcsak a rally, hanem bármely sportág, szakág promótere felé.

„Ezt a fajta elismerést már a IV. Rally Hungaryn megkaptuk a nemzetközi szakmától. Jól összerakott, tudatos és biztonságosan felépített versenyt láttak ősszel. Már a Székesfehérvár Rallyn is itt volt az FIA képviselője megfigyelőként, megnézte a pályákat és a versenyt, és onnan is nagyon pozitív benyomásokkal távoztak. Már akkor jelezték, hogy murvás versenyek tekintetében is szeretnének velünk tervezni.”

Fotó: Sári Péter

Friss