2024. április 30. 04:59

KezdőlapERCSzujó Zoltán: Bízik bennünk az FIA és az ERC promótere

Szujó Zoltán: Bízik bennünk az FIA és az ERC promótere

-

Az MNASZ elnöke Szujó Zoltán is örül annak, hogy 2024-ben is ERC futamot rendezhet Magyarország. A Veszprémi szezonnyitóról, a feladatokról és a verseny sportdiplomáciai fontosságáról is beszélgettünk a szövetség elnökével.

„Az már önmagában fantasztikus dolog, hogy bízik bennünk a nemzetközi promóter” – kezdte Szujó Zoltán, akit csütörtöki „fogadóórája” közben értünk el a hazai szövetségben. „Az MNASZ szerepe többek között az lesz az V. Rally Hungary kapcsán, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető legjobb versenyt rendezzék meg Veszprémben is. Nagyon sokat tanultunk a tavalyi szezonzáróból is, annak az FIA jelentése megérkezett hozzánk. Szerencsére kirívó szabálytalanságokat az előző versennyel ellentétben nem tartalmazott, tehet nagyot sikerült előre lépni. Azt gondolom, hogy látták a szövetségen és a helyi rendező partneren is, hogy képesek ilyen színvonalú versenyt rendezni, és ezért van meg irányunkban ez a bizalom. Az is óriási fegyvertény, hogy képesek voltunk 2023-ban aszfalton lezárni a szezont, majd 2024-ben nyitni az évet. Ez újra azt a bizalmat mutatja, amivel nem szabad visszaélni. Erre alapozva később lehetnek merészebb álmaink is, de ennyire nem szaladnék előre, először ezt a feladatot kell jól végrehajtani.”

A feladat pedig óriási, hiszen egy ilyen léptékű versenyt megszervezni, főként új helyszínen, több hónapos munka. Április közepéig viszont már csak szűk öt hónap van, közte az ünnepekkel. Nem meglepő, hogy a szervezés már el is kezdődött, árulta el Szujó Zoltán.

„Még idén elkezdődnek a szervezőbizottság ülései, ahol a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség is részt vesz, hasonlóan a IV. Rally Hungary előkészítő munkáihoz. Szerintem az jó, hogy nagyon frissek az emlékeink, és nagyon friss az FIA értékelése a nyíregyházi versennyel kapcsolatban. Azonnal tudunk reagálni és javítani azokon a területeken, ahol kell. Szerencsére ezek könnyen megoldható feladatok, mondok egy példát is. Nem szerencsés, ha a nemzetközi televíziós stáb mini stúdiója az autómosó mellett van, mert a bájos műsorvezető hölgy vizes lesz, ha Csomós Mixiék éppen mossák az autójukat.”

foto: MGR Images

A sikeres versenyekhez kellenek a nézők is, a szövetség elnöke örömmel fogadta, hogy már Nyíregyházán is példamutatóan szurkoltak a rajongók, és erre számít Veszprémben is.

„Nagyon örülök, hogy nem volt kirívó szabálytalanság ezen a téren sem, bevallom picit féltünk ettől. Emiatt indítottunk is egy kampányt az év elején „Igazi rallyrajongó vagy?” címmel, és továbbra is arra kérjük a nézőinket, hogy ebben a szellemben látogassák nem csak a nemzetközi, hanem a hazai versenyeket is. Nagyon büszkén tájékoztattam arról a nemzetközi szövetség és a promóter képviselőit, hogy az idei ORB versenyeken voltak olyan szakaszok, amelyeket az erdő kezelője szerint is tisztábban adtunk vissza, mint ahogy átvettük. Rengeteg szemetet összegyűjtöttek a rajongóink, sőt volt olyan, hogy kértek még zsákokat, mert tudták, hogy ezen nagyon sok múlik. Összességében azt gondolom, hogy az a szemléletváltás, amelyet elindítottunk és amelyet én magam is ígértem az elnöki kampányban, hogy közösséget szeretnénk építeni, amely elfogadóbb és elfogadhatóbb, az elkezdődött, és kezd működni. Jó érzés, hogy a rajongók rezonálnak arra, ha emberi módon, tisztességesen szólítják meg őket.”

Rally Hungary
foto: MGR Images

A magyar ERC futam új helyszíne természetesen öröm a Veszprém környéki szurkolók számára, Nyíregyháza pedig picit bánkódhat, hiszen elvesztettek egy versenyt. Ha a másik oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor Nyíregyháza és a Zemplén rendezhetett négy Rally Hungaryt, ahol megmutathatták magukat a világnak, most pedig egy új hazai tájat mutathatunk meg a nemzetközi közönségnek. Ahogy Hoffer Zsolt szakágvezető is elmondta a vele készült interjúnkban, az új helyszín igénye a promóter felől érkezett, Magyarország pedig megmutatta, hogy vannak még bőséggel színvonalas pályáink, akár más felülettel is.

„Ezeknél az eseményeknél mindig ott a nemzetközi promóter kérése, vagy éppen nyomása, hogy mit vár el a rendezőktől. Valóban meg tudtuk mutatni Tokaj szépségeit négy alkalommal. Ezúton nagyon köszönöm Nyíregyháza és a környező városok polgármestereinek, és mindenkinek azt a munkát, amit beletett ezeknek a versenyeknek a szervezésébe. Nem azért került el onnan a futam, mert ott nem végeztek szenzációs munkát és nem támogattak volna minket minden lehetséges módon, hanem azért, mert a promóternek ez volt az elvárása. Az tény, hogy világszerte egyre nehezebb murvás futamokat rendezni, ezzel a kihívással a rallynak szembe kell néznie. Ezért próbálta megtartani a murvás versenyek arányát a ERC, most öt aszfaltos mellett három murvás futamot rendeznek az Eb-n. Ahogy mondtam, ez nem Nyíregyháza ellen szólt, mert ők is kellettek ahhoz, hogy a magyar partnerben általánosságban ennyire bízzanak.”

A versenyzők és a nézők mellett a sportszakma is kiemelt fontosságú terület az MNASZ-ben, a 2023-ban megkezdett munka jövőre is folytatódik, így nem meglepő, hogy a Rally Hungary-re kiemelt figyelmet fordítanak ezen a téren is.

„A tervünk az, hogy igyekszünk még több energiát fordítani a Rally Hungaryn dolgozó sportbíróink gyakorlati felkészítésére. Ennek a munkának természetesen haszonélvezője lesz a többi ORB futam is, hiszen ezek a sportbírók még magasabb szinten végzik majd a munkájukat a hazai versenyeken is”- mondta Szujó Zoltán.

Az V. Rally Hungaryt április 12. és 14. között rendezik Veszprém központtal, murvás pályákon.

Friss