2024. április 27. 15:45

KezdőlapERCA Rally Hungaryn mutatkoznak be az ERC új szabályai

A Rally Hungaryn mutatkoznak be az ERC új szabályai

-

2024-ben néhány szabálymódosítás is debütál az ERC-ben, ezeket először a szezon első versenyén, a Rally Hungaryn alkalmazzák. A szabálymódosítások elsősorban a biztonságot szolgálják.

Az idei szezontól kezdve minden ERC versenyen induló autóban kötelező egy második kézi tűzoltó készülék. Ez lehetővé teszi, hogy az egyik tűzoltó készüléket a nem a versenyző saját autójában keletkezett tűz oltására biztosítsák, például ha egy másik páros autójában keletkezik tűz, vagy ha a szakasz mellett a környezetben gyullad ki valami. Fontos, hogy amennyiben a második tűzoltókészüléket a lehető leghamarabb, a következő szerviznél vagy parc fermében kicserélik, a tűzoltókészüléket biztosító versenyzőket nem büntetik.

„Azzal, hogy minden autónak két tűzoltó készüléket kell magával vinnie, nem fogunk szembesülni azzal a helyzettel, hogy egy páros vonakodik odaadni a tűzoltó készülékét, hogy segítsen egy másik duónak, vagy hogy segítsen egy balesetben, például egy erdőtűzben, mivel senkit sem büntetnek meg a segítségnyújtásért. Az előírások csupán azt írják elő, hogy a második tűzoltókészüléket a lehető leghamarabb ki kell cserélni” – magyarázta Jérôme Roussel, az FIA regionális rally menedzsere.

Vincze
foto: @World / Red Bull Content Pool

A másik szabálymódosítás az előzések terén próbál egyértelműbb utasításokat adni.

Az új Regionális Rally-szabályzat 34.1.8. cikkelye kimondja, hogy: „Bármely autó (versenyző), amelyet egy másik utolért, köteles megtenni a szükséges manővert, hogy lehetővé tegye az előzést. Ez különösen akkor érvényes, ha műszaki hiba miatt időt vesztett, vagy ha letért az útról és újra versenybe állt. Az előzésre való készenlétet a megfelelő irányjelzőkkel kell jelezni, például a balra indexelés azt jelenti, hogy az előzött autó az út bal oldalán marad.”

„A megelőzött versenyzőpárosnak mindent meg kell tennie az előzési manőver megkönnyítése érdekében, beleértve a biztonságos helyen történő megállást is. Ha a járművek közötti kommunikációs rendszer van felszerelve a versenyautókban, akkor ez az első előzési kéréstől kezdve érvényes. A versenyzők felelősek azért, hogy az előzés ne okozzon veszélyt” – részletezi a procedúrát a szabályzat.

A Rally Hungary április 12. és 14. között Veszprémben murvás versennyel nyitja az ERC szezont, így Magyarországon mutatkoznak be az új szabályok.

Vincze
foto: @World / Red Bull Content Pool

Friss