2024. április 29. 05:54

KezdőlapERCAmit a veszprémi Rally Hungaryról tudni érdemes

Amit a veszprémi Rally Hungaryról tudni érdemes

-

Április közepén Magyarországon, a veszprémi Rally Hungary versennyel kezdődik a 2024-es Rally Európa-bajnokság, Őry Kornél, a szervezőbizottság elnöke megosztotta azokat az információkat, melyeket már most tudni lehet a rendezvényről. 

“A 2024-es Rally Hungary központja a Balatontól északra, Veszprém városában lesz – mondta Őry Kornél, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke az ERC hivatalos oldalának. – A város körül egymást érik a jobbnál jobb gyorsasági szakaszok, melyek azonban katonai területen találhatóak. Nehéz és sokféle murvát tartalmazó pályákon zajlik majd a verseny. Skandináviában vagy Lengyelországban csak egyfajta murva van, azonban a veszprémi pályákon háromfajta is megtalálható, amit alkalmasnak tartunk arra, hogy a versenyzők és a gumigyártók is összemérjék erejüket. A katonai terület, melyen a verseny megrendezésre kerül egy hatalmas nyílt terep, ahol nagy szurkolói zónákat lehet kijelölni. Néhány gyorsasági szakasz erdőben lesz szűk utakon. A szakaszokat nagy kihívásnak gondoljuk a versenyzők számára, és biztosak vagyunk abban is, hogy Veszprém városa is tetszeni fog az embereknek. Veszprém a házigazdája a versenynek és nagy támogatást nyújt a rendezvénynek, erős partnerség alakult ki a városvezetés és a verseny rendezősége között.” 

A Veszprém Rally ugyan már évtizedek óta része a Magyar Rally Bajnokságnak, azonban a 2024-es verseny előtt a hazai versenyzőknek sem lesz nagy pályaismeretük. 

“Amennyiben a magyar bajnokságban maradt volna a verseny, akkor a 30. Veszprém Rallyra kerülne sor, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar versenyzők jól fogják ismerni a pályákat. Az idei versenyre ugyanis a pályák nagy része megújul valamilyen formában és nem fog hasonlítani az eddig használt szakaszokra.” 

A nyíregyházi Rally Hungary szerves része volt a pénteki szuperspeciál, a nézőcsalogató szakasz pedig a veszprémi rendezvény esetében sem marad el. 

“A verseny pénteki napjának estéjére egy különleges szuperspeciállal készülünk egy olyan területen, ahol régen már volt másfajta rendezvény. Veszprém mellett egy szuperspeciál szakaszt fogunk építeni, mely méltó lesz a rendezvényhez. Szeretnénk ezen a pályán közel vinni a szurkolókhoz a rallysportot, ezért egy nagy show-val készülünk, melyben minden olyan elem jelen lesz, ami a nézők szórakoztatásához elengedhetetlen.” 

Nagy megtiszteltetés Magyarországnak, hogy a szezonnyitó ERC futamot rendezheti, mert bár szezonzáró versenyeket már tartottak hazánkban, a nyitó versenynek mégis más a jelentősége. 

“Korábban már volt szerencsénk szezonzárót tartani, és bajnokavatás is történt Nyíregyházán, ráadásul tavaly a Junior ERC és az ERC4-es bajnoki cím is nálunk dőlt el. Ugyancsak szoros verseny zajlott a bajnokság második helyéért is. A szezonnyitó azonban még több izgalmat fog tartogatni a szurkolóknak és a versenyzőknek is. Egy nagyon erős mezőnyre számítunk Veszprémben, és arra, hogy a versenyzők komoly reményekkel érkeznek hozzánk az eredményeket illetően.” 

A Rally Hungary lesz az első versenye a Junior ERC bajnokságnak is. 

“Amikor a WRC Promóterrel tárgyaltunk nagyon fontosnak tartottuk, hogy a Junior ERC Veszprémben kezdődhessen el. A magyar versenyzők és az itthoni fiatal versenyzők szempontjából fontosnak tartottuk, hogy a Junior ERC mezőnyével is összemérhessék tudásukat. A Junior ERC mezőnyének tagjai inspirálhatják a magyar fiatalokat, hogy nemzetközi szintérre lépjenek.” 

Friss