2024. április 28. 18:16

KezdőlapERCVáltoztak az ERC-versenyek szabályai 2024-re

Változtak az ERC-versenyek szabályai 2024-re

-

Közeledik az ERC-szezonnyitó veszprémi Rally Hungary, mely már új szabályok alapján kerül lebonyolításra. 

Az ERC-ben idén több változtatás is lesz, aminek köszönhetően nő a kvalifikációs szakasz jelentősége, valamint a TV-közvetítés is jobbá válik. 

Kvalifikáció: 2024-től a kvalifikációs szakasz eredménye alapján alakul ki az első napi rajtsorrend, azzal szemben, hogy eddig a versenyzők választhattak rajthelyet a kvalifikációs eredmények sorrendjében. Murvás versenyeken a kvalifikációs szakasz eredményének fordított sorrendjében indulnak az első napon a versenyzők. 

Változik a rajtoltatás is: a versenyek első napján az ERC1-es versenyzők között 2 perces időkülönbség lesz, a második napon pedig az első 15 versenyző között lesz ekkora különbség murvás és aszfaltos versenyen is. A szabályváltozás érvényes lesz a kvalifikációra is. 

7 pályán 13 gyorsasági szakasz – Rally Hungary 2024 versenykiírás

A Power Stage előtt hosszabb átcsoportosítási idő lesz: 40-ről 50 percre nő a Power Stage előtti gyűjtő ideje, hogy a junior ERC-ben induló versenyzők indulhassanak elsőként a záró szakaszon. 

Módosulnak a csapatbajnokság szabályai is: Az ERC-ben regisztrált csapatok minden versenyzője az autó kategóriájától függetlenül jogosult lesz gyártói pontok szerzésére. 

Gumigyártók bajnoksága: A regisztrált gumibeszállítók abroncsait használó Rally2-es autóval induló versenyzők közül az abszolút sorrend alapján a legjobb két versenyző pontot szerez a gumibeszállító számára. 

Kiírásra kerül a Fiesta Rally3 Trophy, melyben Rally3-as Ford Fiestákkal lehet versenyezni. 

Több idő a pályabejárásra: Az ERC versenyek négy napon át zajlanak a pályabejárástól a Power Stage céljáig, azonban a versenyszervezők további egy napot kérhetnek a pályabejárásra az FIA-tól. 

Friss