back to top
2024. május 19. 14:42

KezdőlapERCFranceschi életét a fantasztikus Eb-szezon kezdés sem változtatja meg

Franceschi életét a fantasztikus Eb-szezon kezdés sem változtatja meg

-

Mathieu Franceschi az idei ERC-szezon egyik legnagyobb meglepetése. A francia versenyző második helye a veszprémi Rally Hungaryn még csak részben volt meglepő, azonban a Kanári-szigeteken is sikerült ezt az eredményt megismételnie, így két versenyen után vezeti a bajnokságot. 

Mathieu Franceschi az idei V-Híd Rally Hungaryn érte el első dobogós eredményét az Európa-bajnokságon, ami tudván, hogy hazájában murva bajnoki címet tudott szerezni, nem is olyan nagy meglepetés, azonban a veszprémi futamon egy borulást is bemutatott, így pedig már sokkal meglepőbb a második hely elérése. 

A francia versenyző azonban nagyszerű teljesítményét a Kanári-szigetek aszfaltos pályáin is folytatni tudta és végül a rajttól egészen a célig csatázni tudott a versenyt tavaly megnyerő ötszörös francia aszfalt bajnok Yoann Bonatoval. A versenyt végül Bonato nyerte idén is, azonban Franceschi két második helyezésével 21 ponttal vezeti az ERC-pontversenyt a tavalyi bajnok Hayden Paddon előtt. 

„Azt gondolom, a Kanári-szigeteken nyújtottam eddigi karrierem legjobb teljesítményét – mondta Franceschi a Rallye-sport.fr oldalnak. – Az eddigi aszfaltos és Rally2-es tapasztalatomnak köszönhetően elsősorban a legjobb 5 versenyző között szerettem volna zárni a Kanári-szigeteken. Emellett szerettem volna, ha kilométerenként maximum fél másodpercet kapok csak Yoann Bonatotól. Végül ennél sokkal jobb lett a tempónk. Ez jórészt a verseny előtti nagyszerű tesztünknek volt köszönhető, ahol nagyon jól sikerült a felkészülés. Az első pénteki szakaszon csak 2.1 másodpercet kaptam Yoantól, amin biztos vagyok, hogy legalább annyira meglepte őt, mint engem. A jó tempót később is folytatni tudtuk, pedig előzetesen tartottam a helyi versenyzőktől. A gyorsaságunkat azonban befolyásolta az is, hogy tudtuk, ha ismét elérhetjük a második helyet, az nagyon jó kezdést jelentene a bajnokság szempontjából is, így nem tudtunk igazán kockáztatni. Yoann ezzel szemben mindent beleadhatott.” 

Fotó: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool

Franceschi úgy tűnik sokat fejlődött murván és aszfalton is az idei ERC-szezonra.  

“Tavaly már tudtam az Eb-n egy évet tanulni, ezt a tapasztalatot pedig idén szerettem volna néhány versenyen dobogós eredményre váltani. Mint mindenki, mi is abban a reményben indulunk egy-egy versenyen, hogy harcoljunk a győzelemért. Ez azonban reálisan nézve nem igazán elérhető aszfaltos versenyeken. A Rally Hungaryn korán vétettünk egy hibát, a borulásból bár szerencsésen jöttünk ki, az elvesztett idő után már nem tudtunk győzelemért harcolni. Veszprémben vezettünk ezt az autót először murvás versenyen. A veszprémi pályabejáráson láttuk, hogy néhány szakasz hasonlít a francia pályákra, ezért, valamint azért, mert tudtuk, hogy a Fabia RS sokkal jobb teljesítményre képes, mint a Fabia evo, előzetesen bíztunk abban, hogy nyerhetünk. Idén is azzal a mérnökkel dolgozok, akivel tavaly, és együtt tudunk fejlődni. Az is segít a nagyobb kockázat vállalásban, hogy a garázsunkban most három Skoda Fabia RS Rally2 található, így, ha az egyikkel történik is valami, tudjuk folytatni a másikkal. Tavaly ez még nem így volt, akkor egy autó törés esetén véget ért volna a szezonunk.” 

A 24 éves versenyző nem titkoltan már az Európa-bajnoki cím megszerzésére is gondol. 

„Két forduló után 21 pontos előnnyel már el kell gondolkodnunk a bajnoki címen is! De nem kell ráfeszülni, folyamatosan kell haladnunk. Három versenyzőt kell igazán nézni idén, Paddont, Ostberget és Sesks-t. Ez pedig nem kis feladat. A Kanári-szigeteken jót tett a bajnoki helyzetünknek, hogy Paddon három helyet veszített a spanyolok ellen a második napon.” 

Franceschi bízik benne, hogy a következő versenyeken is tudja folytatni jó szereplését. 

“A szezon elején két egymástól nagyon eltérő versenyen vettünk részt és ezeken sikerült jól teljesíteni. Most Svédország és Észtország következik, és tavaly nagyon jól éreztem magam a gyors versenyeken. Mindig is szerettem a gyors pályákon vezetni. Előzetesen ezeken a versenyeken is szeretnék a legjobb öt hely valamelyikén zárni. Róma már sokkal nehezebbnek ígérkezik, mert nagyon sok gyors olasz versenyző fog indulni, ugyanez igaz a cseh Barum Rallyn is. Majd a Szilézia Rally mindenki számára új verseny lesz, akárcsak a walesi Ceredigion Rally. Az, hogy két második helyezéssel kezdtünk idén, nem garancia arra, hogy így is folytatjuk, ugyanakkor szeretnénk még néhányszor dobogón zárni.” 

Hasonlóan a legtöbb ERC-ben induló versenyzőhöz Franceschi is munkával tölti a versenyek közti időszakot, ezen pedig nem változtat az sem, hogy az Európa-bajnokság élén áll. 

Fotó: Andre Lavadinho / @World / Red Bull Content Pool

“A két dobogós eredmény után sokak gratuláltak az eredményekhez, azonban ettől még nem változik meg az életem. Még vasárnap haza repültünk, majd hétfőn reggel 06:45-kor keltem, hogy folytassuk a munkát betonlapöntéssel, mivel az építőiparban dolgozok. Bátyámmal (Jean-Baptiste Franceschi) pedig alapítottunk egy autó átprogramozó céget. Én pedig elindítottam a Food Truck céget, amivel három napig az Antibes Rally szervizparkjában leszünk. Itt csak egy szakácsot alkalmazok, a többi feladatot pedig én végzem. Nincs időm unatkozni.” 

Friss