back to top
2024. június 21. 22:11

KezdőlapERCOliver Solberg nyerte a Skandináv Rallyt, óriási fordulatok a Power Stage-en

Oliver Solberg nyerte a Skandináv Rallyt, óriási fordulatok a Power Stage-en

-

Oliver Solberg és Elliot Edmondson nyerte az ERC harmadik versenyét a Skandináv Rallyt. Mikko Heikkila lett a második, a címvédő Hayden Paddon állt a dobogó harmadik fokára.

17-ből 12 gyorsaságit nyert a hazai pályán versenyző Oliver Solberg, a zárónap nyolc szakaszából pedig nyolcat, de az utolsó előtti gyorsasági végén 21 másodperces előny birtokában kijelentette, hogy nem a Power Stage győzelem érdekli, hanem a versenyt akarja megnyerni. Ha nem kockáztatott, akkor nagyon megy neki a Mölnbacka szakasz, mert 133 km/h-ás átlagsebeséggel hasított végig rajta és megnyerte azt is.

„Csodálatos érzés. Nagy nyomás nehezedett rám a hétvégén, hiszen a tavalyi év után újra nyerni akartam. A tegnapi nap borzalmas érzés volt, de ma jól irányítottam, jó volt a tempó, és megkönnyebbültem” – mondta boldogan Solberg.

Mögötte viszont kaotikusan alakult minden. A második helyen álló Hayden Paddon a Rally Hungary után ismét a Power Stage-en kapott defektet, 29 másodpercet veszített és csak harmadik lett. A toyotás Mikko Heikkila is megelőzte az Új-Zélandit, pedig a finn csak a harmadik helyet akarta megvédeni a végén.

Ha valaki ezután sajnálná Paddont, ne tegye, mert ő még egészen jól megúszta. A bajnokságot vezető Mathieu Franceschi felborult az utolsó gyorsaságin, úgy tűnik nagyon akarta a harmadik helyet és az azzal járó pontokat.

Paddon
foto: @World / Red Bull Content Pool

A Solberg család mindkét tagja eljutott a Skandináv Rally céljáig, annak, hogy Petter Solberg majdnem hat percet kapott fiától nem az volt az oka hogy a Volkswagen Polo kormányműve eltört, az sem, hogy az első gyorsaságin kicsit kigyulladt az autó, hanem inkább az, hogy ebben az ERC mezőnyben csak úgy lehet labdába rúgni, ha valaki folyamatos edzésben van. Ennek ellenére az idősebb Solberg sem vallott szégyent, de azért megfogadta, hogy legközelebb jóval többet tesztel.

Petter Solberg
foto: @World / Red Bull Content Pool

Az ERC3-ban a cseh Filip Kohn állt a dobogó tetejére, 11.4 másodperccel győzte le a francia Tristan Charpentiert, akivel végig nagy csatát vívva emelkedtek ki a mezőnyből.

Az ERC Junior értékelést a Pontus Tidemand által mentorált Mille Johansson nyerte, a svéd versenyző Patrik Hallberg kiesése után a 12-es gyorsaságin állt az élre, és a végére félperces előnyt épített fel.

Herczig Patrik és Varga Kristóf kiegyensúlyozott versenyzéssel az ERC Junior mezőnyben ötödik helyen ért célba a Skandináv Rallyn.

Francheschi
foto: @World / Red Bull Content Pool

Friss