back to top
2024. július 08. 17:57

KezdőlapERCAz eső megkavarta az Észt Rally kvalifikációját

Az eső megkavarta az Észt Rally kvalifikációját

-

Eső és a nyomvályúkban megálló víz borította fel az erősorrendet az Észt Rally kvalifikációján, ahol hazai siker született.

A délelőtti száraz és napos edzések után a leszakadó eső nehezítette meg az ERC pilóták dolgát a kvalifikáción. Az eső egy pillanatnyi szünetét kihasználva a tizenkettedikként induló Georg Linnamäe 2 perc 00,581 másodperces idővel megnyerte a 3,81 kilométeres, Räbi szakaszt a Toyota GR Yaris Rally2-vel. Mögötte Nikolay Gryazin lett a második 0,783 másodperccel Linnamäe mögött, a győzteshez hasonlóan Michelin gumikkal versenyző Mikko Heikkilä pedig szintén Yaris-szal szerezte meg a harmadik helyet.

„Elég tisztának éreztem. Próbáltam a lehető leginkább pontos lenni, elég trükkös volt odakint, de jó volt” – mondta az észt versenyző.

Gryazin
foto: @World / Red Bull Content Pool

Gryazin elismerte, hogy a Linnamae mögötti rajthely előnyére vált, mivel az élő  közvetítésen keresztül figyelhette az előtte indulókat és így jobban megismerhette az időjárási körülményeket.

„Ez jót tett nekünk” – mondta Gryazin. „Nem mondhatom, hogy szupererősek vagyunk a gyors pályákon, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Annak is nagyon örülök, hogy itt van Mads Østberg, hogy összehasonlíthassam vele magukat, mert én csak a legjobbal akarom összemérni magam.”

Heikkilä mögött, aki a körülményeket „lottóként” jellemezte, Robert Virves lett a negyedik leggyorsabb, őt Gregor Jeets és a feltörekvő finn pilóta, Benjamin Korhola követte, aki az utolsó elágazásban még hibázott is.

A múlt hétvégi Lengyel Rallyn végrehajtott hőstette után Mārtiṇš Sesks a hetedik lett az MRF csapattal, és Simone Tempestini, Miko Marczyk és Jon Armstrong egészítette ki a top 10-et.

Paddon
foto: @World / Red Bull Content Pool

A kvalifikáció nagy vesztese a címvédő Hayden Paddon, aki elsőként indult, és csak a 14. időt futotta. A szombati napon így negyedikként indul majd a szakaszokon.

„Nyilvánvalóan nagyon csúszós, remélem, hogy holnap esni fog. Nagyon idegesítő volt, mert a szabadedzésen kialakult nyomvályúk teljesen tele vannak vízzel, és mindenhol aquaplaning van. Nem jó elsőnek lenni” – kesergett Paddon.

Nem járt jobban az ERC-t Paddonnal holtversenyben vezető Mathieu Franceschi sem, ő is több mint 3 másodperccel elmaradt Linnamae idejétől.

Andrea Mabellini, azt mondta a szakasz végén, hogy hatszor úszott fel a vízen a Skodája, így csak 12. lett, a finn bajnok Teemu Asunmaa pedig sérült bal első gumiabronccsal ért célba, amit az okozott, hogy nekiment egy padkavédő elemnek. Mads Østberg is lecsúszott egy árokba, ezzel csak a 11. időt autózta, így a hetedik a szombati rajtlistán.

Az Észt Rally rajtceremóniája Tartuban következik helyi idő szerint 18:30-tól, a szuperspeciál pedig 19:35-kor rajtol és ennek ideje már beleszámít a végeredménybe.

Armstrong
foto: @World / Red Bull Content Pool

 

Friss