back to top
2024. augusztus 24. 06:34

KezdőlapERCFranceschi elvesztette az önbizalmát, de még lát esélyt az Eb címre

Franceschi elvesztette az önbizalmát, de még lát esélyt az Eb címre

-

Mathieu Franceschi elárulta, hogy a Skandináv Rallyn elszenvedett baleset után elvesztette önbizalmát, amit a nehéz Észt Rallyn sem sikerült visszaszereznie. 

Mathieu Franceschi igazán jól kezdte az idei Európa-bajnokságot, hiszen két verseny után már 21 pontos előnye volt. A Skandináv Rally Power Stage szakaszán azonban nem sokkal a cél előtt baleset miatt kiesett a negyedik helyről, majd az Észt Rallyn egy visszafogott versenyzés után a 10. lett, így Hayden Paddon fordítani tudott és 10 pontos előnyre tett szert a bajnokságban. 

„Az Észt Rally nehéz volt a már hét eleje óta – mondta a francia versenyző au ERC hivatalos oldalának. – A kvalifikációs szakasz nehéz volt az időjárás miatt, tényleg minden nehéz volt, különösen, amikor először versenyzel ezeken a nehéz szakaszokon. Nagyon gyors pályák voltak, és nyilván nem egy tizedik helyezést szerettünk volna elérni. Azonban ismét tanultunk valamit, kipróbáltunk dolgokat az autón is, mert nem tudtunk igazán az elöl haladó versenyzőkkel harcolni, gyakorlatilag magunkkal harcoltunk csak, így szerettünk volna csak minél több pontot szerezni.” 

A svéd baleset még kihatással volt az észt versenyre is Franceschi esetében. 

„Amikor balesetet szenvedsz egy kilométerrel a cél előtt, elveszíted az önbizalmad, és utána elölről kell kezdened. De ez nem könnyű. Észtország gyors verseny volt, és nem ez volt a legjobb verseny az önbizalom visszanyerésére. Ez egy nehéz pillanat a szezonban, de a legfontosabb az, hogy legközelebb erősebben térjünk vissza. Most következnek az aszfaltos versenyek, és tudjuk, hogy képesek lehetünk ezeken ismét jó tempóban vezetni. A Kanári-szigeteken nagyon jó sebességünk volt, és a cél az, hogy ismét ezzel a sebességgel térjünk vissza.” 

Észtországban azonban az időjárás is komoly szerepet kapott.   

„Az időjárás nagyon-nagyon kemény volt ezen a hétvégén, néha sütött a nap, majd 20 perccel azután már az eső zuhogott. Nem volt könnyű.” 

 A Róma Rally előtt a francia versenyző tesztelni fog, és bízik benne, hogy visszanyeri önbizalmát, hogy aztán a versenyen már jobb tempóban tudjon vezetni. 

„Biztosan szervezünk egy tesztet Róma előtt, mert meg kell néznem, hogy visszatér-e az önbizalmam. Remélem, igen, de ki kell próbálnom a Michelin gumikat is. Ha a lehető legjobb formában megyünk Rómába, megpróbálunk ismét gyorsak lenni és minél jobb eredményért harcolni.”  

A szezon felénél tehát a címvédő Hayden Paddon 10 ponttal vezet Franceschi előtt, azonban a francia versenyző még nem adta fel az Eb címért folytatott csatát. 

„A bajnokságban még minden lehetséges, 10 pont semmiség. Arra számítok, hogy az aszfaltos versenyeken Hayden picivel lassabb lesz. Murván nagyon gyors és nehéz harcba szállni vele. Remélem, hogy az aszfaltos versenyeken jobban tudunk vele harcolni.. Még négy verseny van hátra, szóval minden lehetséges.” 

Friss