back to top
2024. szeptember 08. 01:32

KezdőlapERCKilenc hónap után újra versenyre készül a kétszeres magyar bajnok

Kilenc hónap után újra versenyre készül a kétszeres magyar bajnok

-

Vincze Ferenc régóta megméretné magát a nemzetközi mezőnyben is, erre a hét végén lesz először lehetősége a római Európa-bajnoki futamon, amelyen megcélozza a top 10-et.

Hogyan vezetett az ön útja is Rómába?

Régóta tervezgettük, hogy meg kellene méretni magunkat külföldi versenyeken is, kíváncsiak voltunk, hogy csak itthon jó-e tempónk, vagy képesek lehetünk valamire külföldön is – mondta a RallyCafénak a kétszeres magyra bajnok Vincze Ferenc, aki címvédőként kihagyta az ORB idei szezonját, hogy kipróbálja magát az ERC-ben, és elsőként a hét végén esedékes Róma Rallyn indul a tavalyi Škoda Fabia Rally2 evo volánjánál, Németh Gergely társaságában. – Az első versenyünkön nagy csodát nem kell várni, viszont nem csak autókázni szeretnénk, hanem olyan gyorsan menni, ahogyan csak tudunk. Amennyire lehet, felkészültünk, sok belső kamerás felvételt néztem a szakaszokról, úgyhogy képben vagyunk a rizikós pontokkal. Nagyon izgatottan várjuk a versenyt – Gergő, én és a csapat is –, nem tudjuk magunkat hová helyzeni a mezőnyben, de bízunk a jó eredményben és a célba érésben.

„Nem csak autókázni szeretnénk, hanem olyan gyorsan menni, ahogyan csak tudunk”

Navigátorával, Németh Gergellyel versenyeztek már együtt, gyorsan meglesz az összhang?

Ebből egyáltalán nem lesz problémánk, 2022-ben a teljes évet végigversenyeztük együtt. Ő most ugye Német Gáborral megy, valamennyire az itinerünk is hasonlít Gáboréval, persze vannak azért eltérések. Biztos, hogy beletelik egy-két szakaszba, mire én is felveszem a tempót, kilenc hónapja nem versenyeztem, most pedig viszonylag rövid tesztünk volt. Nagyon nehéz és hosszú verseny vár ránk, meglehetősen hosszú gyorsasági szakaszokkal, lesz benne haminckét és huszonkilenc kilométeres gyors is, ami Magyarországon nem megszokott. A negyven fokban biztosan nem lesz könnyű teljesíteni, úgyhogy fizikailag is készültünk, hogy bírjuk. Bízom benne, hogy mentálisan is ott leszünk a topon, és minél gyorsabban visszarázódunk a versenyzésbe.

Vincze Ferenc
Fotó: Danyik Bence

Mit szólt, amikor meglátta az elképesztően erős nevezési listát?

Ilyesmire számítottunk… Nagyon kemény a mezőny, rajtunk kívül is negyvenkét Rally2-es autó indul, szinte mindenki rajthoz áll, aki rajthoz állhat a tavalyi bajnoktól az olasz élversenyzőkig. Ha valaki top tízbe kerül, az már nagyon jó teljesítmény, úgyhogy máshogyan kell tekinteni egy ilyen versenyre, mint egy magyar bajnoki futamra. Persze mindenki nyerni megy, de reális célokat kell kitűzni, ha tízben lennénk, már elégedettek lehetnénk, de semmi sem kizárt, lehet, hogy jobbak leszünk, lehet, hogy rosszabbak. Hat-hét szakasz után már látjuk, hogy mi történhet velünk.

Vincze Ferenc
Fotó: Danyik Bence

Ha már említette a kilenc hónapos kihagyást, milyen volt úgy felkelni hétfő reggel, hogy versenyhét következik?

Megmondom őszintén, furcsa érzés volt. A versenyek hangulata minden versenyzőt izgatottá tesz, és nem biztos, hogy a hétköznapokban vannak ilyen izgalmak, nekem legalábbis nincsenek. Külföldre utazunk, ráadásul autóval, azért így picit stresszesebb, mintha hazai versenyre készülnénk, de próbájuk átalakítani ezt másfajta érzésekké, és ha elrajtol az első gyorsasági, akkor száz méter után lemegy rólunk ez a pici teher.

Milyen terveik vannak még a Róma Rally után?

Szeretnénk még Európa-bajnoki futamon menni még az idén, de még nem fixáltuk le. Meglátjuk, hogy sikerül a római verseny, és utána kitaláljuk a folytatást. Van még három Eb-futam a versenynaptárban, minél többön szeretnénk indulni, természetesen ha az anyagiak is megengedik, mert ha engedték volna, akkor teljes szezont futottunk volna. Már csak azért is, hogy ne legyen ekkora szünet, mert a kilenc hónapos kihagyás azért nem kevés. Nem tudom, mekkora nyomot hagyott ez bennem, de azért csak gyorsan megtalálom a helyes tempót.

Vincze Ferenc
Fotó: Danyik Bence

 

Friss