back to top
2024. szeptember 09. 07:51

KezdőlapERCVincze Ferenc: „Marha jó érzés volt újra versenyautóban ülni”

Vincze Ferenc: „Marha jó érzés volt újra versenyautóban ülni”

-

Európa-bajnoki bemutatkozásként a pontszerző, 13. helyen zárta a Róma Rallyt Vincze Ferenc és Németh Gergely, a pilóta a RallyCafénak értékelte a futamot.

Kilenc hónap után indult ismét versenyen a kétszeres magyar bajnok Vincze Ferenc, aki úgy döntött, kipróbálja magát az ERC-ben, és elsőként a Róma Rallyn indult a tavalyi Škoda Fabia Rally2 evo volánjánál, Németh Gergely társaságában.

„Marha jó érzés volt újra versenyautóban ülni – mondta a RallyCafénak Vincze Ferenc. – Azért érződött kicsit a hosszú kihagyás, továbbá, hogy a kakucsi teszt kevés is volt, és nem is volt igazán megfelelő. Arra jó volt, hogy visszaszoktam az autó kezeléséhez és megtanultam a csúszáshatárokat, de hát egyáltalán nem hasonlított a római pályákhoz. Ez azért nagy nehézség volt a számunkra. Összességében jó volt külföldön versenyezni, nagyon barátságosak voltak velünk, jól éreztük magunkat. A tempó feszített volt, ráadásul hatalmas hőségben mentünk, negyven-negyvenhárom fok volt végig, az autóban hatvan fok fölött lehetett, nem volt egyszerű egész nap tűzálló overálban a harminc kilométeres gyorsaságikat abszolválni. Nem csoda, hogy nagyon elfáradtunk. Összességében jóra értékelném a versenyt, főleg annak fényében, hogy elég sokat kihagytam, és nem tudtunk tesztelni, és régebbi autóval megyünk, mint a többiek. A végére kezdtünk belejönni, az elején kicsit darabosabban vezettem, aztán jobb lett ez is, és elég sokat állítottunk az autón a tapasztalatokra alapozva.”

Vincze Ferenc
Fotó: Pál Bence

A páros szépen helytállt a rendkívül erős mezőnyben, és hiba nélkül haladva a pontszerző, 13. helyen végzett – úgy, hogy a hőség azért az autót is megviselte.

„Sajnos technikai hibák is hátráltattak minket, amelyek tavaly egyáltalán nem fordultak elő, ennek nem örültünk – folytatta Vincze Ferenc. – A fékünk a hosszú gyorsokon többször beesett, és csak kézifékkel tudtunk lassítani, ezzel jó néhány másodpercet veszítettünk. Utána nem volt meg a kellő magabiztosság, egyenesben is többször pumpálgattam a féket, rossz érzés volt, hogy most vajon melyik kanyarra nem fogunk megállni… Ezt nem kívánnám senkinek. A szervizben orvosolták, aztán másnap megint előjött ez a probléma, nem is igazán tudjuk, hogy miért. Először arra gyanakodtunk, hogy túlfékeztem néhányszor, de levettük az adatokat, és láttuk, hogy nem volt több fékezés a kelleténél. Nem fejettetük meg pontosan, a jövő feladata, hogy ebben a melegben is találjunk féket a hosszú gyorsokra.”

Vincze Ferenc
Forrás: Vincze Ferenc

Összességében pozitívan értékelte a nemzetközi bemutatkozást Vincze Ferenc, aki még az idén újra rajthoz állna az ERC-ben.

„A csapat munkájával elégedett vagyok, a navigátorom kiválóan dolgozott végig, egyetlen hibája sem volt, mindenhová odaértünk időben. Sokat tanultunk ezen a versenyen, emiatt jó szájízzel távoztunk – mondta Vincze Ferenc, akit a folytatásról is megkérdeztük. – Szívesen versenyeznénk még az Európa-bajnokságban, a Barum Rally kérdéses volt, most úgy döntöttünk, hogy oda nem megyünk. Viszont mindenképpen szeretnénk egy aszfaltos futamon indulni az idén, remélem, összeáll a dolog, és a most szerzett tapasztalatokat tovább tudjuk vinni, és kamatoztatni tudjuk ezeket a versenykilométereket. Legközelebb szeretnénk picit előrébb végezni.”

Friss