back to top
2024. szeptember 11. 10:05

KezdőlapERCOstberg nem fog versenyezni, amíg Barth fel nem épül

Ostberg nem fog versenyezni, amíg Barth fel nem épül

-

Mads Ostberg közösségi oldalán jelentette be, hogy visszalép a cseh Barum Rallytól, az ERC idei hatodik futamától, mivel navigátora, Patrik Barth még nem épült fel a Róma Rallyn szerzett sérülésekből. 

Mads Ostberg és Patrik Barth a Róma Rally utolsó napján szenvedett balesetet, mely során fának csapódtak a Citroennel és mindketten megsérültek. 

Hazájában műthetik meg a Rómában megsérülő navigátort

A norvég-svéd páros neve ugyan szerepelt a Barum Rally nevezési listáján, azonban végül a 2022-es magyar bajnok bejelentette, hogy amíg navigátora nem épül fel, addig nem fog versenyezni. 

Ostberg a Dirtfishnek megerősítette, hogy ő sem érzi elég fittnek magát a versenyzéshez, ezért a cseh Barum Rallyt és a walesi Ceredigion Rallyt is kihagyja. 

“Valószínűleg nem kaptam volna engedélyt a versenyzésre az orvosoktól a Barum Rallyn, anélkül pedig nem s indulnék, még akkor sem, ha jól érezném magam – mondta Ostberg. -Szerettem volna én is versenyképes állapotba kerülni, ami nem sikerült, így Csehországban és Walesben sem indulunk, mert a Rally Hungary kihagyása után már eleve nem tudunk a bajnoki címért harcolni. Mindenképpen Patrikkal szeretném folytatni a versenyzést, szeretném támogatni a felépülésben, vele szeretnék a következő versenyünkön indulni.” 

Egy hét után szállíthatták haza a megsérülő Patrik Barth-ot

Ostberg beszélt a Római baleset első pillanatairól is. 

“Patrik már nagyon régóta a barátom és amit Rómában átéltünk, az mindkettőnk számára igen traumatikus volt. Sok balesetet éltem már meg, de Róma teljesen más volt. A baleset pillanatában Patrik elvesztette az eszméletét, emiatt a baleset első pillanatai igen drámaiak voltak. A versenyzés során szeretnénk támogatóinknak és a saját elvárásainknak is megfelelni, azonban az is fontos, hogy élvezzük, amit csinálunk. Már nem vagyok 18 éves, nem szeretnék bizonyítani, azért, hogy a WRC-ben kapjak lehetőséget. A céljaink már teljesen mások, és Patrikkal barátként összetartunk, vele szeretném megélni a felépülése időszakát.” 

A norvég pilóta elárulta, hogy a lengyel Szilézia Rallyn szeretnének ismét versenyezni. 

“A terv a lengyel versenyen való visszatérés és már nézegettünk lehetséges kisebb versenyeket, ahol az ERC-futam előtt tudnánk indulni és visszatérhetnénk a versenyzéshez. A jelenlegi időszak azonban a felépülésről szól.” 

Ostberg elárulta, hogy együttműködik az FIA-val a római baleset vizsgálata során. 

“Mindig tanulni kell a balesetekből, mert így fejlődünk. Ahogy azt az első bejegyzésemben is írtam a baleset után, nagyon szeretném megköszönni azon emberek segítségét, akik a baleset után ott voltak velünk. A gyors orvosi reakciót, ami az autóban lévő SOS gomb megnyomása után pillanatokon belül megérkezett. Nagyon hálás vagyok ezért. Azonban elemeztük is már a baleset pillanatait és egyértelmű, hogy történtek olyan dolgok, amiknek nem szabadott volna megtörténniük. Ezeket az FIA-val közösen vizsgáljuk ki. Fog készülni egy jegyzőkönyv a balesetről videókkal, képekkel, és igyekszünk javítani bizonyos dolgokon, mert összességében nagyon furcsa baleset volt. Egy kis idő kellett, hogy megértsek bizonyos dolgokat, mert nem autóztunk a határon, nem volt balesetveszélyes a tempónk. Egyértelmű, hogy a pályabejárás óta eltelt napok során történt valami ezen a helyszínen, aminek nem szabadott volna és megvannak a szabályok, amiknek betartásával ez nem is történhetne meg. Tehát úgy látom, hogy a baleset teljes mértékben elkerülhető lett volna. Nem szeretnék senkit sem kritizálni vagy hibáztatni, csak azt szeretném, ha a jövőben nem történne hasonló eset.” 

Friss