back to top
2024. október 16. 12:26

KezdőlapERCHayden Paddon illusztris társaság tagja lett Lengyelországban

Hayden Paddon illusztris társaság tagja lett Lengyelországban

-

Az új-zélandi Hadyen Paddon előtt mindössze három versenyző volt képes a címvédésre az Európa-bajnokság 1958 óta íródó történetében.

A szezonzáró Szilézia Rallyn elért harmadik helyezésével Hayden Paddon újabb Európa-bajnoki címet ünnepelhetett, ezzel pedig illusztris társaságba került. Eleve nincs túl sok olyan versenyző, aki legalább kétszer megnyerte a sorozatot, Paddon a tizenötödik ilyen. Azonban az ERC 1953 óta íródó történetében az új-zélandi pilóta a negyedik, aki képes volt a címvédésre.

Az első címvédő kakuttojás is egyben, hiszen a lengyel Sobieslaw Zasada 1966-ban hármas holtversenyben győzött (a svéd Lillebor Nasenius és a német Günter Klass társaságában), majd 1967-ben ugyancsak hármas holtversenyben zárt az élen (ezúttal a svéd Bengt Söderström és a brit Vic Elford mellett). A lengyel versenyző harmadszor is győzött, 1971-ben már teljesen egyedül, ezzel ő az egyik háromszoros Európa-bajnok (a kettőből).

A következő évtizedben Bernard Darniche védte a meg a címét, aki 1976-ban és 1977-ben győzött a legendás Lancia Stratos volánjánál. A francia pilóta egyébként már rutinos versenyzőként érkezett az ERC-be, hiszen 1973 óta versenyzett a WRC-ben, 38 versenyen indult és hetet meg is nyert. A hétből ötöt a Korzika Rallyn nyert meg, amivel Didier Auriollal holversenyben a mai napig csúcstartó.

Aztán közel negyven évet kellett várni a következő címvédésre az ERC-ben, amikor Kajetan Kajetanowicz 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is győzött – a sorozatban megnyert három Európa-bajnoki cím természetesen rekord, Zasada mellett tehát egy másik lengyel győzött háromszor is az ERC-ben. Kajetanowicz egyébként előfutóként ott volt a hét végi Szilézia Rallyn. A lengyel pilóta még 2016-ban bemutatkozhatott a WRC-ben – 2018 óta pedig rendszeres résztvevője a világbajnokságnak, 2020-ban és 2021-ben a WRC3-ban indult, ezen kívül pedig a WRC2-ben versenyez.

Most pedig jött Paddon, aki szintén rutinos WRC-pilótaként rándult át az ERC-be, és lett tavaly az első Európán kívülről érkező Európa-bajnok, majd az idén a negyedik címvédő. Aztán hogy a címvédés esélyt ad-e arra, hogy a 82 WRC-futamhoz hozzátegyen még néhányat, az a jövő zenéje.

Friss